Zelenskiy u SAD-u lobira za ukrajinske interese oko plinovoda „Sjeverni tok 2“

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je na hitan početak trilateralnog dijaloga između Kijeva, Berlina i Washingtona o nastavku tranzita plina kroz Ukrajinu nakon početka rada ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, objavio je ured ukrajinskog čelnika. 

O tome je Zelensky kazao tijekom razgovora s američkom ministricom energetike Jennifer Granholm tijekom svog radnog posjeta Washingtonu gdje bi se danas trebao sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom i gdje bi jedna od glavnih tema trebala biti uključivanje Sjedinjenih Država u pregovore o mirnom rješenju sukoba u Donbasu, kao i razgovor o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 i jamstvima energetske sigurnosti Ukrajine. Zelenskog je Biden trebao primiti još jučer ali je imao neodgodivih obveza.

Zelenskiy je također izjavio kako je potrebno stvoriti neke mehanizme koji bi zaštitili od upotrebe “kao oružja” od strane Moskve.

Podsjećamo: ukrajinski državni vrh zabrinut je nakon potpisivanja američko-njemačkog sporazuma iz srpnja kojim se de facto omogućuje dovršetak ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, ali također i  izražava niz uvjeta koji bi trebali zaštititi interese Kijeva, prije svega nastavak tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu i nakon isteka postojećeg ugovora 2024. g. Međutim, u navedenom sporazumu nema nikakvih konkretnih jamstava što se tiče interesa Kijeva – što kod njega izaziva nervozu.

Ovoj vijesti nedvojbeno treba pridodati i onu prema kojoj je predsjednik ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz Ukrainy Yuriy Vitrenko izjavio kako smatra da se dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 još uvijek može spriječiti i da će se o tome razgovarati s američkim vlastima i da se možda mogu uvesti „sankcije protiv Nord Stream 2 AG(info: Reuters, 31. kolovoza).

Jučer je Aleksandar Karimov, predsjednik Gazprom International Projects Center 1, najavio je da tvrtka dovršava radove na puštanju u pogon plinovoda Sjeverni tok 2.  Njemački veleposlanik u Ruskoj Federaciji Geza Andreas von Geir 27. kolovoza izjavio je da će tehnička spremnost plinovoda biti osigurana uskoro, nakon čega će početi proces njegovog certificiranja, navodi Eadaily.





 

Komentari

komentar





You may also like