Zemlje ŠO pozvale na suzdržanost od uporabe sile u Afganistanu

Države članice Šangajske organizacije (ŠO, engl. SCO) pozvale su afganistanske strane u sukobu na suzdržanost od uporabe sile, navodi se u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova tih zemalja, usvojenoj nakon sastanka u glavnom gradu Tadžikistana Dušanbeu.

Podsjećamo kako su punopravne članice Šangajske organizacije Kina, Rusija, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Indija i Pakistan, dok status promatrača (na čekanju) imaju Iran, Mongolija, Bjelorusija i spomenuti Afganistan.

“Pozivamo sve strane uključene u sukob u Afganistanu da se suzdrže od uporabe sile i radnji koje bi mogle dovesti do destabilizacije (…) na područjima afganistanskih granica s državama članicama ŠO”, stoji u priopćenju.

Također se navodi kako se ministri vanjskih poslova zemalja članica ŠO zalažu za “formiranje Afganistana kao neovisne, neutralne, ujedinjene, mirne, demokratske i prosperitetne države“. Ta Organizacija postizanje mira u ovoj zemlji naziva jednim od ključnih čimbenika sigurnosti u cijeloj regiji.

Podsjećamo: prema izvješćima od 13. srpnja Sjedinjene Države do sada su iz Afganistana povukle 95 posto svog vojnog kontingenta. U međuvremenu, svoje su aktivnosti – i vojne i političke intenzivirali talibani, koji u različitim regijama zemlje sve brže preuzimaju vlast. Prema izjavama njihovih vođa oni već nadziru oko 85% teritorija zemlje. S druge strane UN za stanje u Afganistanu navodi kako se kreće prema humanitarnoj katastrofi.

 





Komentari

komentar

You may also like