Ženeva: Nova runda mirovnih pregovora o završetku rata u Siriji

U Ženevi je u ponedjeljak započeo novi krug sastanaka sirijskog ustavnog odbora koji traži rješenje za tekući rat u Siriji, izvještava Anadolu Agency.

Članovi “Male grupe” odgovorne za pisanje ustava, koju čini 15 predstavnika režima Bashara Assada, nevladinih organizacija i sirijske oporbe, sastali su se u osmom krugu razgovora u hotelu u Ženevi pod vodstvom Specijalnog izaslanika UN-a za Siriju Geira Pedersena.

Posljednja runda pregovora o rješenju rata u Siriji završena je u Ženevi 25. ožujka, pri čemu nijedna strana nije ponudila nikakve znakove da će prijeći na drugu, višu razinu pregovora.

U petak je Jenifer Fenton, glasnogovornica posebnog izaslanika, rekla novinarima da je Pedersen prošlog tjedna bio u Damasku. Sastao se s režimskim ministrom vanjskih poslova, drugim dužnosnicima i njihovim glavnim predstavnikom ustavnog odbora. “Posebni je izaslanik potom otputovao u Tursku, gdje se sastao s članovima sirijske oporbe. Pedersen bi o tome trebao izvijestiti Vijeće sigurnosti (UN-a) na zatvorenoj sjednici sljedećeg tjedna”, rekao je Fenton.

Lagani pomak dogodio se tijekom šestog kruga sastanaka u Ženevi 18. i 22. listopada, kada je supredsjedavajući izaslanstva Assadovog režima Ahmed Kuzbari prvi put sjedio za istim stolom sa supredsjedavajućim oporbe Hadijem al-Bahrom.

Komentari

komentar





You may also like