Žestoke borbe oko Harkova

“Situacija u regiji Harkov je teška”, rekao je jutros Volodimir Zelenski. “Okupatori čine sve da unište bilo kakav život na području Donbasa. Konstantna okrutna bombardiranja, stalni ruski napadi na infrastrukturu i stambena naselja govore da Rusija želi ovaj teritorij učiniti nenaseljenim. Zato je obrana naše zemlje i našeg naroda doslovno borba za naše živote”, tvrdi bivši komičar, a sada ratni predsjednik, prenosi ga Al Jazeera.

Rusije je danas prijepodne priopćila da su njezine topničke jedinice pogodile 389 ukrajinska cilj tijekom noći, uključujući 35 kontrolnih točaka, 15 skladišta oružja i streljiva, te nekoliko područja u kojima su bile koncentrirane ukrajinske trupe i oprema. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove rakete pogodile četiri skladišta streljiva i goriva, prenosi Interfax.

Regionalna vojna uprava Harkova danas tvrdi da je grad kontinuirano gađan od strane artiljerije. Jedna osoba je poginula, a pet ih je ozlijeđeno “zbog neprijateljskih topničkih i minobacačkih udara”, objavila je regionalna vojna uprava Harkova na svom Telegram računu. Granatiranje je naročito jako po istočnom predgrađu Saltivka. Jedna osoba je ozlijeđena. Grad Harkov je drugi po veličini u Ukrajini, a prije rata je imao skoro milijun i pol stanovnika. Nalazi se samo 30 km od granice s Rusijom. Ruske kopnene snage nisu ušle u grad.

Britansko ministarstvo obrane danas tvrdi da je Rusija bila prisiljena spojiti i prerasporediti iscrpljene i različite jedinice zbog neuspjelog napredovanja na sjeveroistoku Ukrajine. “Nedostaci u ruskoj taktičkoj koordinaciji su i dalje prisutni. Nedostatak vještina na razini postrojbi i nedosljedna zračna potpora učinili su Rusiju nesposobnom u potpunosti iskoristiti svoju borbenu moć, unatoč njihovim lokaliziranim poboljšanjima”, objavili su na Twitteru. “Rusija se nada da će ispraviti probleme koji su prije ograničavali njezinu invaziju zemljopisnom koncentracijom borbene moći, skraćivanjem linija opskrbe i pojednostavljenjem zapovijedanja i kontrole”, priopćila je ukrajinska vojska na svom Telegram računu.

Rusija “taktički napreduje” u Donjecku i Lugansku, piše danas američki Institut za proučavanje rata (IOW). Tvrde da je ruska vojska nastavila granatirati “cijelu crtu bojišnice” u Donjecku i Lugansku i “osigurala nekoliko taktičkih napredovanja”. Ruska vojska vjerojatno namjerava ostaviti “minimalne snage” u Mariupolju kako bi blokirala ukrajinske snage u tvornici Azovstal. S druge strane, Ukrajina je ponovno zauzela naselje Ruska Lozova 10 km sjeverno o Harkova i nastavila protunapade sjeveroistočno od Harkova.

Gledajući dostupne karte, čini se da ruska vojska zbilja napreduje na istoku i jugu Ukrajine. Sporo, ali kontinuirano. Napreduje skoro svugdje osim kod Harkova gdje ukrajinska vojska protunapadima pokušava odgurnuti ruske snage dalje od topničkog dometa. Između krajnje točke ruskog napredovanja sa sjevera (južno od Izjuma, oko mjesta Barvinkove) pa do krajnje točke aktualnih ruskih napredovanja na južnom bojištu (između ukrajinskih uporišta Temirivka i Velika Novosilka) ima tek oko 130 kilometara. Kada bi se ta dva ruska prodora spojila zaokružili bi i ostavili u “džepu” ukrajinske borce koji brane ostatke Luganske i Donjecke oblasti, a tih boraca nije malo.
Značajne bitke u zadnja 24 sata su se zbile, osim kod Harkova, kod Rubižnea i Popasne. Oko trećine Rubižnea i isto toliko Popasne je pod ruskom kontrolom, a u tim gradićima vojske se sukobljavaju u bliskim borbama, često uličnim. Bitke se vode i jugozapadno od Izjuma koji jest pod ruskom kontrolom, ali Ukrajinci ga pokušavaju vratiti.

Ukrajina je počela skupljati imena za registar ljudi koji pomažu Rusiji u sabotiranju infrastrukture. Prijete im kazne od 15 godina zatvora.

Komentari

komentar

You may also like