Žestoke borbe vode se oko ključnog grada Šuše: Armenci tvrde da su odbili napad

Azerske i armenske snage bore se za Šušu (arm. Šuši), povijesno i kulturno središte Nagorno Karabaha. Borbe se sada vode na teritoriju Nagorno Karabaha, nakon što su azerbajdžanske snage zauzele jugoistočni dio teritorija izvan Nagorno Karabaha koji su od 1990-ih kontrolirale armenske snage.

Nagorno Karabah bio je autonomna pokrajina u sklopu sovjetskog Azerbajdžana, a u 1990-ima su Armenci proglasili neovisnost i uz pomoć Armenije zauzeli značajan dio teritorija koji okružuje pokrajinu te su se teritorijalno spojili s Armenijom. U ratu koji su pokrenuli 27. rujna ove godine Azerbajdžanci su zauzeli veći teritorij smješten jugoistočno od samog Nagorno Karabaha uz granicu s Iranom. Sada s te južne stranke Azeri sve više pritišću Šušu, utvrđeni grad na uzvisini, s kojega će imati strateški položaj pogodan za paljbu (i mogući napad) po glavnom gradu Nagorno Karabaha Stepanakertu.

Državni Armenian Unified Infocenter objavio je na Twitteru u petak ujutro kako su “brojni napadi azerbajdžanskih ofenzivnih jedinica na Šuši odbijeni”. Također navode da su po noći azerske snage raketirale Šušu i Stepanakert. Armenian Weekly piše da se borbe vode “pred vratima” Šuše.

Predsjednik Nagorno karabaha Arayik Harutyunyan, u četvrtak je, u punom oklopu, posjetio obrambene linije zajedno s potpredsjednikom vlade Armenije Tigranom Avinyanom.

“Činimo sve kako bi tvrđava ostala neprobojna”, kazao je Harutyunyan.

 





Rat na prijelomnici: borbe blizu Šuše, povijesnog i kulturnog središta Nagorno Karabaha

 





Komentari

komentar

You may also like