Žestoke borbe za dolinu Panjšir, talibani usporeni minama

Borbe za dolinu Panjšir traju već peti dan, a danas su najintenzivnije. Dolina Panjšir je prirodno zaštićena planinama i teško je osvojiva. Nalazi se oko 100 km sjeverno od Kabula i nije pada niti pod sovjetskom okupacijom (1980.-89.), niti pod vlast talibana (1996.-2001.), ali jest pod “vlast” vlade koju je postavila Amerika. Sada je posljednje uporište koje nije pod kontrolom talibana. Svi pokušaji pregovora su propali do sada.

Sinoć su mediji iz šire regije objavili da je pala dolina pod vlast talibana, prema nekim anonimnim talibanskim izvorima. Iako talibani nisu službeno to objavili, uslijedilo je slavlje u Kabulu i pucanje u zrak u kojem je, navodno, slučajno poginulo 17 ljudi. Zapovjednici iz doline su opovrgli tu tvrdnju i rekli da je riječ o talibanskoj propagandi i medijima iz Pakistana.

Talibani tvrde da nisu točni navodi da koriste civile za skupljanje tijela poginulih u minskim poljima, već da ih upravo obzir prema civilima sprječava da napadnu dolinu “punom silom” i “okončaju to u dva dana”.

Danas je pokrenut jaki napad talibana. Amrulah Saleh, jedna od dvojice vođa otpora (drugi je Ahmad Masud), tvrdi: “Situacija je teška, bili smo pod invazijom”, rekao je Saleh u video poruci za BBC. “Otpor se nastavlja i nastavit će se”. Prema jednoj polupouzdanoj informaciju dolinu je danas napalo 7800 uz najmanje 300 oklopnih vozila (Humvee i tenkovi), piše TFI Global.

S druge strane otpor čine paravojne formacije protutalibanskih grupacije iz više regija, a najviše iz etničke skupine Tadžika. Njima su se pridružili preostali vojnici nekadašnjih afganistanskih snaga sigurnosti koji se nisu htjeli predati. Stanovnici uz ceste tvrde da je u dolinu, prije pada Kabula, ušlo dosta oružja i američkih vozila.Talibane su danas znatno usporile mine postavljene uz puteve prema gradu Bazarak, izvještava Al Jazeera. Otpor je i dalje aktivan. Vjerojatno neće dugo, posebno nakon što su se talibani naoružali američkom opremom. Ruski veleposlanik u Afganistanu Dmitrij Žirnov opisao je otpor kao “osuđen na propast”.

“Svake noći borbe su postajale sve gore i gore”, rekao je Asadulah (52) za Al Jazeeru. On i drugi stanovnici okruga Jab al-Seraj u Parwanu kažu da se borbe uglavnom povlače u planine, ali da je većina stanovnika ipak već pobjegla s tog područja. Unatoč provjeravanju identiteta na talibanskim punktovima na putevima koji vode u dolinu, ženama i djeci je dopušteno pobjeći, a odlaze najviše u grad Charikar.





 

Komentari

komentar





You may also like