Zid raskola američkog političkog establišmenta

116. saziv američkog Kongresa startao je s radom, prvi put nakon predizbora održanih u studenom prošle godine, na kojima su demokrati ponovo, nakon 8 godina osvojili većinu u Predstavničkom domu. Zanimljivost novog saziva američkog zakonodavnog tijela je ta, da su u njemu po prvi puta u povijesti i dvije predstavnice indijanskog naroda i dvije muslimanke zbog kojih su promjenjna pravila, pa one na zasjedanju mogu nositi hidžab (njime se pokriva kosa, a ne obuhvaća lice i ruke). U Kongres je također izabrano, neviđenih još iz doba 90.-ih godna prošlog stoljeća, više od 100 žena, koje su na prvo zasjedanje odlučile sa sobom povesti i svoju djecu, od najmlađe dobi do adolescenata. Za predsjednicu Predstavničkog doma po treći je put izabrana 78-ogodišnja veteranka Demokratske stranke Nancy Pelosi, koja je u Kongres po prvi put izabrana još davne 1987. godine, u vrijeme predsjedanja zemljom Ronalda Regana.

Predstavnički je dom odobrio zakon koji bi trebao ukinuti  Trumpovu djelomičnu blokadu rada vlade, konkretno, odobrio je financiranje rada Ministarstva unutarnje sigurnosti do 8. veljače, State Departmenta, Ministarstva financija, trgovine, poljoprivrede i drugih državnih institucija do 30. studenog, kada završava tekuća financijska godina.

Najzanimljivije je bilo pratiti koja će se odluka donijeti u svezi zahtjeva predsjednika Donalda Trumpa oko izdvajanja proračunskih sredstava za izgradnju pograničnog zida s Meksikom, zbog čijeg je odbijanja on odlučio zamrznuti financiranje državne administracije. Međutim, umjesto 5,5 milijardi dolara koje je američki predsjednik zatražio u tu svrhu, odobreno je svega 1,3 miljarda dolara. Podsjećamo, kako je svega nekoliko sati prije glasovanja Bijela kuća izjavila kako Trumpovi savjetnici njemu preporučuju ulaganje veta na usvojeni proračun ako Kongres ne dodijeli bilo kakva dodatna sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom.

Prema posljednjim informacijama administracija Bijele kuće već je istupila protiv nove varijante državnog proračuna. Štoviše, objavila je kako rad s Kongresom, koji financira nepotrebne rastrošne programe umjesto neodgodivih pitanja sigurnosti nije moguć.

Predsjednik Trump tvrdi kako će zid prema Meksiku zaustaviti rijeku ilegalnih imigranata i droga kroz jugo-zapadnu granicu, dok su demokrati čvrsto protiv traženih rashoda većih od 5 milijardi dolara za tu svrhu. Jučer je vođa republikanaca u Senatu (u kojem većinu imaju republikanci) Mitch McConell izjavio kako nema nikakvog napretka u pregovorima između dviju stranaka. „Senat neće tratiti svoje vrijeme na razmatranje prijedloga proračuna demokrata, koji ne može proći kroz taj dom i kojeg predsjednik neće potpisati“, izjavio je McConell. Dodao je kako se pregovori o uspostavi rada federalne vlade, koja djelomično ne radi već dva tjedna, mogu otegnuti na još nekoliko tjedana.

Zoran Meter: Počinju intrige: Trump reterira i traži suradnju s demokratima
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like