Zona slobodne trgovine među državama članicama EAEU i ASEAN? Vijetnam kao “most”

Vijetnam predlaže korake u postizanju sporazuma o uspostavi zone slobodne trgovine između ASEAN-a i Euroazijske ekonomske unije (EAEU), rekao je ministar industrije Nguyen Hong Dien na današnjem zasjedanju Istočnog ekonomskog foruma, prenosi TASS.

Savez država Jugoistočne Azije (ASEAN) čini deset zemalja od kojih se većina brzo ekonomski razvijaju. Savez je stvoren 1967. godine s ciljem razvoja međusobnih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa te promicanje regionalnog mira i stabilnosti. Euroazijska ekonomska unija (EAEU) je politički i gospodarski savez pet država s euroazijskog velikog kopna, a članice su Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazahstan i Kirgistan. Zona slobodne trgovine između ove dvije međunarodne organizacije obuhvaćala bi većinu Azije- najvećeg kontinenta.

“Vijetnam ima dobre izglede za suradnju s Ruskom Federacijom. Rusija je naš ključni partner, imamo sve mogućnosti za proširenje suradnje s EAEU-om, dok Rusija također može dobiti pristup ogromnom tržištu”, rekao je. “Nudim niz koraka koji će omogućiti sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između ASEAN-a i EAEU-a. To može poslužiti kao temelj da se produbi regionalna suradnja”, dodao je ministar.

Odnos između ASEAN-a i Rusije važan je za regionalnu i međunarodnu suradnju, istaknuo je. “U 2020. godini trgovina između ASEAN -a i Rusije premašila je 15 milijardi dolara.  Sektori energije, poljoprivrede, telekomunikacije, nafta i plin, digitalna transformacija gospodarstva, promet i zelena infrastruktura mogli postati najperspektivnija za suradnju.

Vijetnam je spreman poslužiti kao most koji povezuje Rusiju i EAEU s državama ASEAN-a, rekao je Nguyen Hong Dien. Moskva i Hanoi održavaju prijateljske odnose već desetljećima.

Komentari

komentar





You may also like