Zone ruskih vojnih vježbi u Sredozemnom moru proglašene opasnim za plovidbu

Zone Sredozemnog mora u kojima će se izvoditi velike vojne vježbe ruskih oružanih snaga proglašene su privremeno opasnim za plovidbu i civilno zrakoplovstvo, priopćio je 31. kolovoza zapovjednik ruske pomorske flote Vladinir Korolev.  

Vojne vježbe održavat će se od 1. do 8. rujna, a u njima će sudjelovati 26 brodova Sjeverne, Baltičke i Crnomorske flote, kao i Kaspijske flotile,  naoružani, između ostalog, i krstarećim raketama „Kalibr“. Predvodit će ih raketna krstarica „Marshal Ustinov“ iz sastava Sjeverne flote. Osim brodovlja, u vježbi će sudjelovati i 34 zrakoplova: strateški bombarderi Tu-160, protupodmornički zrakoplovi Tu-142 i Il-38, kao i lovci Su-33 i zrakoplovi pomorskog zrakoplovstva Su-30SM.

Ova se velika vojna vježba planira u jeku novih napetosti između Rusije i SAD-a vezano uz namjere sirijske vojske za oslobađanje posljednjeg pobunjeničkog uporišta u zemlji – regije Idlib, u kojoj je, između ostalog, koncentriran veliki broj terorističkih islamističkih organizacija i boraca, između ostalih, i onih povučenih iz svih krajeva te zemlje nakon oslobađajučih operacija sirijske vojske. SAD i njhovi zapadni saveznici protive se toj vojnoj operaciji, oko čije provedbe su proteklih tjedana intenzivno pregovarali ruski i turski službenici. SAD tvrde kako imaju informacije da se sirijska vojska sprema za izvođenje kemijskih napada, što Damask i Moskva snažno opovrgavaju, izjavljujući, kako se priprema provokacijski scenarij, u kojem će teroristi iz „Tahrir ash-Sham“ (bivša „Jabhaz al-Nusra“) uz pomoć britanske privatne vojske „Oliva“ i Bijelih kaciga inscenirati kemijski napad za koji će Zapad optužiti vladu u Damasku. To bi trebalo poslužiti kao izgovor za zračno-raketni napad zapadne koalicije na sirijske vojne i državne objekte, tvrdi službena Moskva. Prije toga je Washington najavio napade na sirijsku vojsku u slučaju nove primjene kemijskog oružja u regiji Idlib.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like