Zrakoplovi SAD-a i Bugarske u rujnu zajedno patroliraju nad Crnim morem

Američki i Bugarski lovački zrakoplovi će u rujnu izvršavati zajedničko patroliranje nad Crnim morem u okviru započinjanja politike novog smjera NATO saveza „za sprječavanje ruske vojne agresije“, priopćio je američki The Wall Street Journal. Dva američka lovca F-15 izvodit će letove zajedno s bugarskim MiG-29, a polijetat će s bugarske zračne baze Graf Ignatievo.

Nakon što je NATO aktivirao svoje letove nad baltičkim državama, pojedine članice tog saveza istupile su sa zahtjevima za dodatnim operacijama i u crnomorskoj regiji.

Na posljednjem samitu NATO-a u Varšavi, osim razmatranja planova za razmještaj 4 tisuće vojnika u baltičkim državama kao dominantna tema, također je bilo odobreno i osnivanje brigade u Rumunjskoj kao jedne od elemenata blokade na jugo-istočnom krilu NATO-a, navodi WSJ. Međutim, kaže dalje američka novina, povećanje operacija, u Bugarskoj je izazvalo neočekivanu reakciju. U valdi su se pojavila raznoglasja po pitanju koliku ulogu treba igrati NATO u regionalnoj obrani.

Bugarska je predložila plan o zajedničkom patroliranju s NATO savezom nad Crnim morem. Ideja o zajedničkom patroliranju s američkim zračnim snagama izazvala je prosvjed zapovjednika bugarskih zračnih snaga koji je u ovom mjesecu podnio i ostavku na svoju dužnost.

WSJ navodi kako će nazočnost američkih snaga biti ograničena. Bugarski ministar obrane Nikolay Nenchev izjavio je na novinarskoj konferenciji, kako će zajedničko bugarsko-američko patroliranje početi 9., a završiti 16. rujna. Iz NATO-a poručuju kako će odluka o produljenju misije ovisiti o bugarskoj vladi.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like