Žurna evakuacija turske vojske iz pojedinih vojnih baza na sjevero-zapadu Sirije

Sinoć, 10. studenog, deseci oklopnih vozila i kamiona napuštali su turske vojne objekte na sjevero-zapadu Sirije, u regijama Idlib, Hama i Aleppo. Oni su se usmjeravali prema ostalim turskim bazama dublje u regiji Idlib, priopćio je oporbeni Sirijski opservatorij za ljudska prava – SOHR, pozivajući se na svoje lokalne izvore.

Uočeno je oko 140 vojnih vozila, uključno i kamiona koji su prevozili betonske blokove, kako odlaze s turske baze na sjevero-zapadu regije Allepo. Osim toga, velika turska kolona vojnih vozila napustila je i nadzornu točku Maar-Hattat, južno od grada Maaret al-Nouman u regiji Idlib, i krenula prema zračnoj bazi Taftanaz, 20 kilometara sjevero-istočno od grada Idliba, gdje se nalaze turske snage. SOHR navodi kako izvori potvrđuju da je turska vojska bazu Maar Hattat evakuirala u potpunosti u posljednjih nekoliko sati.

Podsjećamo: turska vojska prošloga tjedna u potpunosti je demontirala svoju bazu u gradu Morek u regiji Hama.

Turska je odlučila evakuirati svoju vojsku iz pojedinih zona tzv. Velikog Idliba – zone deeskalacije koja uključuje regiju Idlib i pojedine rubne dijelove susjednih regija Aleppo, Hama i Latakija. Evakuacija uključuje i 4 turska vojna objekta u Idlibu, koja su bila u okruženju sirijske vojske još od početka ove godine i velike ofanzive sirijskih snaga na tu regiju – posljednju zapadno od Eufrata koja nije pod njihovom kontrolom. Tursko povlačenje provodi se na inicijativu Rusije, koja je s turskom stranom u Ankari vodila pregovore o predaji tih objekata pod nadzor snaga vlade u Damasku.

Komentari

komentar





You may also like