M. Stefanov: Avion F-35, koji je bio promašaj, naoružan atomskim bombama

 

 

 

 

 





 

 

 





Mario Stefanov

Amerikanci se pravdaju da je atomsko oružje ekološki prihvatljivije od konvencionalnog

Borbeni zrakoplov F-35 stealth karakteristika, za koji su mnogi tvrdili da je tehnološki promašaj a njegov razvoj beznadni projekt koji samo guta novac i nikada neće izroditi pouzdani borbeni zrakoplov nove generacije, proizvodi se u sve većem broju i uvodi u naoružanje američkih i savezničkih oružanih snaga

Usporedno s održavanjem velikog svjetskog summita o klimi u Glasgowu na kojem se u cirkuskom stilu prezentira nova svjetska zelena revolucija prema čijim će posljedicama učinci velikih revolucija 20. stoljeća – komunističke i nacionalsocijalističke – na život ljudi biti ravne igrama iz dječjih vrtića, američki vojnoindustrijski kompleks i američke oružane snage javnosti su ponosno objavile da je američki stealth borbeni zrakoplov pete generacije F-35A prošao sva potrebna testiranja, uključujući i probna bojna gađanja, i dobio službeni certifikat sposobnosti djelovanja nuklearnim oružjem.

Manja šteta

Cinik bi rekao – potpuno u skladu s intencijama zelene revolucionarne transformacije koja u nedostatku učinkovitih izvora ekološki čiste energije čini blagi, ali uočljivi otklon od svoje idejne matrice prema ponovnom prihvaćanju u svoje skute nuklearne energije. Kako američka i zapadna oružana sila svoje najmodernije borbene avione naoružava nuklearnim bombama, očito se promišljanjem u skladu s principima zelene transformacije došlo do zaključka da klasične aviobombe, uz primarnu svrhu razaranja materijalnih dobara i ubijanja ljudi, kao kolateralnu posljedicu imaju pogubno djelovanje na okoliš velikim emisijama CO2 i ostalih stakleničkih plinova.

Nuklearne bombe kakve će se uskoro rasporediti i u Njemačkoj imaju mnogo veću učinkovitost i izazivaju manje štete okolišu.

Ako to nije stvarni razlog ne samo daljnjeg ubrzanog razvoja nuklearnog oružja, uključujući i njegovu minijaturizaciju i autonomne modele primjene, nego i njegove implementacije u nove oružne sustave stvorene na tehnološkim platformama 4. industrijske revolucije, onda uistinu postoji nepremostiva provalija između zelene revolucije i daljnjeg razvoja naoružanja i doktrine izgradnje oružane sile najmoćnijih država suvremenog svijeta.

Dok u Glasgowu donose ganutljive zaključke o očuvanju šuma, istovremeno kod kuće testiraju oružja koja u nekoliko sati mogu spaliti sve šume svijeta. I sve to uz vrišteće odobravanje ekstremističkog zelenog Greta-pokreta. Ostaje nam vjerovati da lideri svjetskih sila znaju što čine i da nuklearno oružje uistinu manje šteti okolišu od konvencionalnog, što se kao zaključak nedvojbeno može izvući iz usporednih, dobroćudnih i emotivnih nastupa čelnika najmoćnijih država na summitu o klimi u Glasgowu i testova oružnih sustava s nuklearnim oružjem koje provode njihove oružane snage i vojnoindustrijski sustavi. U svakom slučaju, potvrda sposobnosti nuklearnog djelovanja američkog borbenog aviona F-35A dala je novu dinamiku utrci u razvoju i uvođenju u naoružanje borbenih aviona 5. generacije koja se sada vodi između američkih aviona F-35 Lightning II i F-22 Raptor, kineskog J-20 Might Dragon i ruskog Su-57 Felon.

Masovna proizvodnja

Prema tvrdnjama koje se iznose u američkim i britanskim medijima koji se bave vojnom problematikom, F-35 zasad je u prednosti zbog činjenice da se masovno proizvodi i da se uvodi u naoružanje SAD-a i saveznika u velikom broju. Time je potvrđena uspješnost postupka uvođenja F-35 u operativnu uporabu izravno iz proizvodnih pogona uz izbjegavanje faze izgradnje i ispitivanja prototipova i probnih serija. Sve potrebne preinake na novom tipu aviona obavljaju se tijekom operativne uporabe, pri čemu se koriste i elementi autonomne tehnologije. Tijekom razvoja F-35 takav način proizvodnje i implementacije u oružane snage stvorio je dojam o nepouzdanom zrakoplovu koji ima projektnih i tehničkih problema. No zapravo je riječ o sasvim novom konceptu oslonjenom na tehnologiju nove, 4. industrijske revolucije.

Američki borbeni avion F-35, prema tvrdnjama Pentagona, stekavši i službenu potvrdu sposobnosti nošenja i korištenja nuklearnog naoružanja, postao je prvi zrakoplov 5. generacije sposoban izvoditi nuklearne napade. Dana 21. rujna 2021. godine na poligonima zrakoplovne baze Nellis u Nevadi dva borbena aviona F-35A američkih zračnih snaga izvršila su uspješno gađanje testnim primjercima nuklearne gravitacijske bombe B61-12 s ugrađenim telemetrijskim uređajima (Joint Test Assemblies – JTA).

U priopćenju pukovnika Daniela Jacksona, načelnika odjela za strateško odvraćanje i nuklearnu integraciju u stožeru Air Combat Command, navodi se: “Dodavanje nuklearne sposobnosti lovcu 5. generacije F-35 koji već posjeduje vrhunske konvencionalne kapacitete djelovanja osigurava ovom borbenom avionu borbene sposobnosti na strateškoj razini”.

Nova taktika

Testiranje se provodi u dvije faze od kojih je posljednja gađanje testnim bombama, nakon čega se procjenjuju podaci dobiveni testiranjem kako bi se utvrdilo jesu li borbeni sustavi F-35A i B61-12 potpuno integrirani kako bi mogli obavljati borbene misije. Nakon izvršenih testiranja zaključeno je da F-35A može operativno koristiti nuklearne bombe B61-12.

Borbeni avioni F-35 Lightning II proizvode se u tri varijante. Verzija F-35A namijenjena američkom ratnom zrakoplovstvu ima sposobnost konvencionalnog polijetanja i slijetanja (CTOL), verzija F-35B, namijenjena naoružavanju američkog marinskog korpusa, ima sposobnost kratkog uzlijetanja i okomitog slijetanja, a verzija F-35C namijenjena je američkoj ratnoj mornarici i za uporabu na nosačima aviona.

Američko ratno zrakoplovstvo trenutno raspolaže sa 280 borbenih zrakoplova F-35A, a plan je nabaviti još 1763 primjerka u sljedećim godinama. Američki marinski korpus planira nabaviti ukupno 353 primjerka F-35B, a američka ratna mornarica 273 primjerka borbenih aviona F-35C. Povrh toga, brojni američki saveznici također su u fazi integriranja borbenih aviona F-35 u svoje zračne snage. Ukupno u ovom trenutku 13 država koristi, uvodi u naoružanje ili planira uvesti borbene avione F-35. Tako ih Južna Koreja trenutno ima 16 u svom naoružanju, a u Europi su Danska i Norveška u procesu primanja i stavljanja u operativnu uporabu zrakoplova F-35. Izrael je naručio ukupno 50 zrakoplova F-35 i s američkom stranom je postignut sporazum o ugradnji izraelske elektroničke opreme u primjerke koji trebaju biti isporučeni Izraelu. Tako modificirani zrakoplovi nose oznaku F-35I i naziv “Adir”. Prva dva F-35I Adir u izraelsku zračnu bazu Nevatim sletjela su 12. prosinca 2016. godine. Prema raspoloživim informacijama, Izrael borbene avione F-35 koristi u borbenim misijama protiv Libanona i Sirije, odnosno protiv sirijskih vladinih snaga i postrojbi Hezbollaha.

Izraelski napadi

Službeni izraelski izvori to ne potvrđuju, a ne postoje materijalni dokazi borbenog djelovanja izraelskih F-35. No gotovo je potpuno sigurno da se oni koriste jer je to jednako potrebno i izraelskoj strani u cilju ovladavanja novom tehnologijom, ali jednako tako i američkoj u svrhu dobivanja podataka iz neposrednog borbenog djelovanja.

Prema američkim izvorima, u usporedbi s kineskim i ruskim borbenim avionima 5. generacije, F-35 su prisutni u uporabi u enormnom broju. Procjenjuje se da Kina raspolaže sa 150 operativnih borbenih aviona J-20, a da je rusko ratno zrakoplovstvo do danas dobilo samo 12 borbenih aviona Su-57 od naručenih 76. Državni industrijski koncern Rostec pak tvrdi da može zadovoljiti sve potrebe ruskog zrakoplovstva.

U svakom slučaju, borbeni avion F-35 stealth karakteristika za koji su mnogi tvrdili da je tehnološki promašaj, a njegov razvoj beznadni projekt koji samo guta novac i nikada neće izroditi pouzdani borbeni avion nove generacije, proizvodi se u sve većem broju i uvodi u naoružanje američkih oružanih snaga i ratnih zrakoplovstava država diljem svijeta. Službena potvrda njegovih sposobnosti djelovanja nuklearnim naoružanjem korak je dalje u promociji njegovih borbenih kapaciteta i sposobnosti.

Komentari

komentar

You may also like