Bitka kod Latakije – prvi okršaj raketnih brodova

Nakon prve uporabe protubrodskih vođenih raketa 1967. godine, kada su egipatski raketni čamci tipa Komar radarski vođenim protubrodskim raketama P-15 Termit potopili izraelski razarač Eilat, izraelsko vojno vodstvo izvuklo je pouke. Umjesto velikih ratnih brodova, kao što su razarači, izraelska ratna mornarica orjentirala se na izgradnju i opremanje svoje flote brodovima koji predstavljaju učinkoviti odgovor na protivničke arapske snage, koje su tada uglavnom bile naoružane malim brzim raketnim čamcima sovjetske proizvodnje Osa i Komar. Izraelska mornarica u Francuskoj je nabavila raketne topovnjače tipa  Sa’ar, dizajnirane na temelju njemačkog torpednog čamca tipa Jaguar.

Opremili su ih oružjem za borbu protiv raketnih čamaca. Umjesto protuzračnih topova kalibra 25 i 30 mm, kakvim su raspolagali sirijski i egipatski raketni čamci, na izraelske raketne topovnjače ugrađeni su nakon početne serije s topovima od 40 mm daleko  snažniji topovi kalibra 76 mm Oto Melara, s radarski i optički upravljanom vatrom. Ti topovi su imali veći domet od topova ugrađenih na protivničkim raketnim čamcima i osim za protuzračnu obranu mogli su poslužiti uništavanju protivničkih brzih torpednih i raketnih čamaca. Na nove raketne topovnjače izraelska mornarica ugradila je kao temeljno oružje protubrodske vođene rakete vlastite proizvodnje tipa Gabriel. Ti su projektili bili za klasu bolji od P-15 Termita. Letjeli su na maloj visini, neposredno iznad mora, pa ih je bilo teže otkriti i uništiti, bili su manjih dimenzija i manje težine pa su izraelski raketni brodovi mogli nositi tri, šest ili čak devet lansera s projektilima. Protivnički raketni čamci tipa Komar mogli su nositi samo dvije protubrodske rakete P-15, a raketni čamci tipa Osa mogli su nositi četiri komada. Manje dimenzije Gabriela i upola manja bojna glava u ratnim djelovanjima za koje su predviđene nije predstavljala problem jer je bila sasvim dostatna za uništenje malih raketnih čamaca kojima je raspolagao protivnik. Najveća mana prvih verzija rakete Gabriel bio je njihov mali domet od svega 20 km, što je ispravljeno u kasnijim inačicama. Usporedno s razvojem protubrodskih raketa i njihovog uvođenja u naoružanje brodova izraelske mornarice  Izrael je, uz američku pomoć, razvio učinkoviti sustav elektronskog ometanja radarskog sustava navođenja rateta P-15 Termit.

Uvođenjem u naoružanje izraelskih protubrodskih raketa tipa Gabriel 1 početkom 70- ih godina uspostavljen je svojevrsni raketni paritet na budućem pomorskom ratištu Izraela s arapskim susjedima i postavljena je pozornica za prvu bitku ratnih brodova naoružanih vođenim protubrodskim projektilima.

Nakon izbijanja listopadskog rata između Izraela i arapskih država predvođenih Egiptom i Sirijom 6. listopada 1973. godine, izraelska ratna mornarica počela je operaciju ometanja brodskog prometa prema Siriji i Egiptu i blokade ključnih egipatskih i sirijskih luka.

Izraelski pomorski napad na sirijsku luku Latakiju bio je uvod u prvu pomorsku  bitku kod Latakije i prvi sukob ratnih brodova naoružanih protubrodskim projektilima. Kada se borba između sirijskih i izraelskih brodova zahuktala,  i jedna i druga strana  ispalili su veći broj protubrodskih raketa na protivničke brodove, pri čemu su, zahvaljujući uspješnoj izraelskoj pomorskoj taktici i korištenju elekotronskih protumjera, Sirijci izvukli deblji kraj. Ni jedna raketa P-15 nije pogodila izraelski cilj, a Izraelci su što topovima 76 mm,  što raketama Gabriel potopili više sirijskih raketnih i torpednih čamaca i jedan minolovac. U sukobu su nastradili i trgovački brodovi koji su se nalazili u luci Latakija, jedan grčki i jedan japanski, koji su, prema sirijskim tvrdnjama, pogođeni izraelskim raketama Gabriel, a prema izraelskim izvorima eksplozijama neispravnih sirijskih raketa P-15 koje su ispaljivane s raketnih čamaca skrivenih između trgovačkih brodova u luci.

Cilj izraelske mornarice bio je izvlačenje iz luke Latakija na otvoreno sirijskih  raketnih čamaca kako bi se eliminrala njihova prijetnja izraelskim pomorskim komunikacijama. U prepad na Latakiju u noći 6. na 7. listopada 1973. godine, već prvoga dana rata  krenuo je sastav od četiri raketne topovnjače Sa’ar  3 i jedne raketne topovnjače Sa’ar  4, brod imena Reshef, koji je bio prvi u seriji koja će se kasnije izgraditi.
Prilaskom sirijskoj obali brodovi su se podijelili u dvije grupe, u jednoj su bile topovnjače Ga’ash, Miznak i Hanit, a u grupi koja je s desnog boka prišla bliže sirijskoj obali bile su raketne topovnjače Mivtach i potpuno novi  Reshef. Zapovjednik operacije je bio kapetan Michael Barkai. Prije ponoći izraelski brodovi uspostavili su radarski kontakt sa sirijskim torpednim čamcem tipa P-6 kojeg je paljbom iz topa  76 mm potopila topovnjača Hanit. Neznajući je li usamljeni torpedni čamac uspio uočiti izraelski pomorski sastav i dojaviti njegovu poziciju, obje grupe izraelskih brodova povećale su brzinu prilaženja sirijskoj obali i pripremili se za predstojeći obračun. Dok su se kretali prema Latakiji ponovo su uspostavili  radarski kontakt s protvničkim brodom na udaljenosti 25 km sjevernoistočno od njihovog položaja. S izraelske raketne topovnjače ispaljena je jedna raketa Gabriel sa granice svoga maksimalnog dometa ali je neprijateljski brod uspio umaknuti  prema obali pa je raketa pala u more nakon što je dosegla svoj maksimalni domet. No potjera za tim brodom se nastavila i dokrajčila ga je topovnjača Reshef  koja se nalazila na desnom boku izraelskih snaga, bliže sirijskoj obali . Sirijski ratni brod u bijegu praktički mu je uletio u radarski snop i na njega je Reshef ispalio jednu raketu Gabriel s udaljenosti od 18 km. Na izraelsku žalost nije bio u pitanju nikakav vrijedni borbeni brod nego minolovac sovjetskog tipa T-43.

Izraelski cilj nije bio potapanje sirijskih pomoćnih i trgovačkih brodova nego uvlačenje u borbu udarne jezgre sirijske ratne mornarice, raketnih čamaca Osa i Komar. Stoga su izraelski brodovi nastavili približavanje Latakiji. I uistinu, sa svojih položaja u zoni Latakije isplovio je jedan sirijski raketni čamac tipa Osa i dva tipa Komar i krenuli ususret izraelskim brodovima. Sirijske rakete P-15 imale su veći domet pa su ih sirijski raketni čamci ispalili namjerno s veće udaljenosti od dometa izraelskih Gabriela. Kada su se sirijske ispaljene rakete počele približavati izraelskim brodovima, što su Izraelci na svojim radarima jasno mogli uočiti jer su P-15 letjeli na visinama 100 i više metara i nisu imale sposobnost niskog leta iznad same morske površine, Izraelci su uključili sredstva elektronskog ometanja i ispalili  mamce koje radari u raketama pogrešno prepoznaju kao cilj i usmjeravaju se prema njima. Sva tehnologija upotrebljena pri elektronskim protumjerama bila je proizvedena u Izraelu i tada je prvi put upotrebljena u stvarnoj ratnoj situaciji.

Sirijske rakete, neotporne na elektronsko ometanje i nesposobne razlikovati mamce od stvarnih ciljeva, preletjele su izraelske brodove i završile u moru daleko iza njih, a dio raketa je prateći mamce krenuo u vis gdje su njihove radarske glave potpuno izgubile ciljeve i potom se obrušile u more. Nakon prvog plotuna sirijski raketni čamci tipa Komar više nisu imali niti jednu raketu, a borbeno sposoban je bio samo raketni čamac tipa Osa. Dva Komara odmah su se najvećom mogućom brzinom počeli udaljavit u smjeru luke Latakije ali u tome nisu uspjeli jer su potpljeni pogodcima izraelskih raketa Gabriel. Preostali sirijski čamac tipa Osa ispalio je nove rakete P-15 prema izraelskim brodovima no zbog elektronskog ometanja niti jedna nije pogodila cilj. Uskoro je i on pogođen izraelskim Gabrielom, nakon čega se teško oštećen najvjerojatnije namjerno nasukao na obalu. No tamo su ga izraelski brodovi pronašli i potopili vatrom iz topova 76 mm.

U nastavku rata ispred Latakije odigrala se još jedna bitka između izraelskih raketnih topovnjača i sirijskih raketnih čamaca ali je prva pomorska bitka kod Latakije 6. Na 7.listopada 1973. godine u povjesnici zabilježena kao prvi pomorski okršaj ratnih brodova, naoružanih protubrodskim vođenim raketama.

(Video) Prva uporaba protubrodskih raketa: potapanje izraelskog razarača Eilat
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like