Britanci uzvratili Nijemcima za prvi teški pomorski poraz u Velikom ratu (2)

Mario Raguž

Tri dana nakon strašnog udarca za britansku ratnu mornaricu ispred obale Čilea (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta), vijest je došla do admiraliteta. Upaljena su sva zvona za uzbunu i u roku od 6 sati donesena je odluka o formiranju snažnih plovnih sastava koji će poraziti Speea.

U Južnom Atlantiku okupljene su tri teške krstarice; HMS CarnarvonCornwall i Kent, potom pomoćna krstarica HMS Macedonia, lake krstarice HMS Glasgow i Bristol, te stari bojni brod HMS Canopus. Doplovio je i oklopni krstaš HMS Defence, brod koji je toliko nedostajao admiralu Cradocku u bitci kod Coronela i kojega mu je uskratio Winston Churchill.

Slika 1: HMS Glasgow

Slika 2: SMS Nürnberg, Dresden, Scharnhorst, Gneisenau i Leipzig

Iako su ovo bile snage koje su jamčile nadmoć nad Nijemcima, britanski admiralitet ovaj put je igrao na sigurno. U područje očekivanog sukoba, južni Atlantik, poslana su i dva najmodernija bojna krstaša HMS Inflexible i Invincible (svaki po 17 500 tona i s po 12 topova 305 mm). Ovi brodovi su ne samo topovima daleko nadmašivali cijeli Speeov sastav, već su bili i brži od Nijemaca, razvijajući 25,5 čvorova u usporedbi s njemačkih 22,5. Zapovjednik ovog moćnog sastava bio je kontra-admiral Sturdee.

Karta: Falklandski (Malvinski, arg.) otoci

Dok se okupljala „osvetnička“ britanska flota, Spee je obilazio Rt Horn i tijekom plovidbe uspio zaplijeniti britanski brod koji je prevozio ugljen, baš ono što im je nasušno i trebalo! Sedmog prosinca doplovili su i do Falklanda, a cilj je bio izbjeći daljnje sukobe i dokopati se Njemačke. U želji povećanja šansi odlučio je napasti telegrafsku postaju i skladišta uglja na otočju. Krivi obavještajni podatci govorili su da su Falklandski otoci nebranjeni.

Slika 3: Scharnhorst u predratnim danima

Oko 07:00 na prilazima Falklandima osvanula su dva nepoznata broda. Bili su to Gneisenau i Nürnberg koji su se odvojili od ostalih snaga i krenuli u izviđanje i napad na mete na otočju. Ubrzo su primIjetili da je kanal koji vodi do glavnog grada Port Stanleya prepun ratnih brodova. Ono što NIjemci nisu mogli uočiti je da su skoro svi brodovi u jako ranjivom stanju jer su u tom trenutku tovarili zalihe uglja i bili praktično stacionarne mete. U postupku manevriranja dva njemačka broda i priprema za otvaranje vatre po telegrafskoj postaji, stari bojni brod Canopus otvorio je paljbu na uljeze. Kapetan Gneisenaua Maerker ostao je zatečen visokim stupovima bliskih promašaja topova 305 mm i vođen željom neulaska u sukob, odlučio se na povlačenje propuštajući izuzetnu priliku obračunati se s nepokretnim brodovima u luci. Dok su se dva broda pridružila glavnini admirala Speea i krenuli u bijeg, Britanci su se snašli i u 10:30 s najvažnijim brodovima dali se u potjeru za njemačkom formacijom. Sve je bilo na britanskoj strani; brodovi su im bili brži, snažniji, more je bilo mirno, a dan bez oblačka. Spee nije mogao računati niti na noć koja je bila još jako daleko.

Slika 4: Invincible i Inflexible tijekom bitke

U 12:55 i s udaljenosti od 15 km admiral Strudee otvorio je vatru. Kao odgovoran zapovjednik Spee je zapovjedio trima krstaricama odvajanje od dva glavna broda u želji da se barem one spase, dok je on prihvatio borbu s Inflexibleom i Invincibleom. Britanski admiral na krstarice pak šalje svoje pomoćne snage. Od tada traju dvije odvojene bitke; glavnih snaga i pomoćnih gdje se bore krstarice.

Slika 5: Potonuće Scharnhorsta

Tijekom borbe glavnih brodova Britanci su pokušali održavati razmak jer su njihovi topovi imali veći domet. Ipak, u žaru borbe približili su se Nijemcima koji su odmah postigli više pogodaka na Invincible. Iako znatno premoćan u svemu, britanski par bio je dodatno frustriran činjenicom da je dim iz njihovih dimnjaka i od topovskih salvi, nošen leđnim vjetrom, završavao u smjeru neprijatelja te ga na taj način donekle zaklanjao. Do 14:00 s dva britanska gorostasa ispaljeno je čak 210 granata uz samo 4 pogotka!

Koristeći spomenutu dimnu zavjesu Spee je promijenio smjer u nadi da može izbjeći opasnu blizinu britanskih brodova. Uspio se neopažen udaljiti, ali je ponovno, nakon 40-minutne potjere uhvaćen i prisiljen na borbu. Britanci su zaigrali opasniju igru te se približili na 9000 metara. To je donijelo nove pogotke na Invincible, ali su i oba njemačka broda primila strašne udarce. Puno jača konstrukcija britanskih brodova lakše je podnosila granate manjeg kalibra upućene s njemačkih brodova. Paljba s njemačkih brodova nije popuštala, ali je na njima bila sve veća šteta i sve više poginulih mornara.

Slika 6: HMS Infexible kupi mornare s potonulog Gneisenaua

Zapovjedni brod Scharnhorst primio je preko 40 pogodataka, razvio se vatreni inferno i brod je potpuno stao. Nešto nakon 16:00 more se zatvorilo nad hrabrim brodom i njegovom posadom. Cjelokupna posada, 940 mornara podijelilo je sudbinu svoga broda. Gneisenau je, ostavši sam, nastavio borbu slijedećih 90 minuta. Admiral Sturdee je naposlijetku prišao na samo 4000 metara nanoseći strašne udarce protivniku. U 17:40 zapovjednik Gneisenaua dao je zapovijed o napuštanju broda ili barem onoga što je od njega ostalo nakon žestokog sukoba. Od 912 članova posade, 187 je bilo spašeno, dok su ostali našli vječni mir u plavoj grobnici.

Ništa manje žestoka bitka odvijala se između lakših brodova.DresdenLeipzig i Nürnbergnastojale su uteći svojim progoniteljima. Leipzig su sustigli Glasgow i Cornwall i u oštroj borbi je potopili. Poginulo je 347 njenih članova posade, dok ih je samo 18 preživjelo i palo u zarobljeništvo. Među poginulima bio je i Otto Von Spee, admiralov najstariji sin. Još gore je bilo u sukobu teške krstarice Kent i lake njemačke krstarice Nürnberg. Samo je pet Nijemaca preživjelo, a 437 ih je izgubilo živote.

Slika 7: Spomenik na bitku u Port Stanlyeju

Dresden je jedini brod koji je uspio pobjeći s poprišta bitke. On će biti potopljen par mjeseci kasnije, u čileanskim vodama.

Ukupni njemački gubici: 1 871 poginulih
215 zarobljenih

Ukupni britanski gubici: 10 poginulih

19 ranjenih

Prvi teški poraz britanskih brodova od njemačke carske flote u Velikom ratu 1914.

 

 

Komentari

komentar

You may also like