Hrvati u paklu Malvina (2): Letenje iznad mora je život, sve prije i poslije je čekanje…..

Capitán de Corbeta (kapetan korvete) Roberto Curilovic, čiji su preci u Argentinu doselili iz sela Pećurkovo brdo koje se nalazi u blizini Duge Rese, rođen je 03. siječnja 1947. godine u Buenos Airesu. Njegov otac Roko Ćurilović (kasnije je promijenio ime u Roque Curilovic) emigrirao je u Argentinu 1926. godine. Roko je prvi posao našao na poslovima izgradnje električne centrale u gradu Rosario. Nakon završetka tog posla, otišao je u Buenos Aires i zaposlio se u brodogradilištu čiji je vlasnik također bio Hrvat, Mihanović (Mihanovich). Kao čovjek koji je imao velika znanja u brodograđevnoj industriji, Roko je napredovao u struci i 1955. godine, kad je otišao u zasluženu mirovinu, bio je       voditelj cjelokupne brodogradilišne radionice. U braku s Isis Taricano (čija je majka Hrvatica iz Splita) imali su samo jedno dijete, sina Roberta. Roko Ćurilović je umro 1966. godine u Argentini.

Školovanje na Super Etendardu

Rujna 1980. godine, pedeset pripadnika Argentinskog mornaričkog zrakoplovstva (Comando de Aviación Naval Argentina COAN) iz “2. Escuadrilla Aeronaval de Caza y Ataque” (Druga lovačkobombarderska eskadrila mornaričkog zrakoplovstva) doputovalo je u mornaričku bazu Rochefort u Francuskoj.

U grupi su bili zapovjednik postrojbe Capitán de Fragata (kapetan fregate) Jorge Colombo, njegov zamjenik Capitán de Corbeta (kapetan korvete) Augusto Bedacarratz, kao i