Hrvati u paklu Malvina/Falklanda! „Tauro“

Sukob na „zaboravljenom otočju“ južnog Atlantika, Argentincima poznatog kao Islas Malvinas, a Britancima kao Falkland Islands, trajao je od 02. travnja 1982. do kapitulacije argentinskih snaga, 20. lipnja iste godine.

Iako kratkotrajan (rat je trajao samo 72 dana), sukob je unio novine u sustav ratovanja i ustroje oružanih snaga diljem svijeta. Akcije – kao što su potapanje argentinske krstarice GENERAL BELGRANO u napadu britanske podmornice na nuklearni pogon CONQUEROR  (korištena su tri torpeda Mk. 8 mod 4), teško oštećenje argentinske podmornice SANTA FE (S-21) u akciji britanskih helikoptera Westland Wessex HAS.Mk.3, potapanje britanskog razarača SHEFFIELD (D-80) u prvom napadu raketama zrak-more u povijesti – nisu ostale nezapažene.

Sjeme ratnog sukoba je posijano 1833. godine kada su britanske snage otjerale Argentince i trajno zaposjele otočje.

Falklandski/Malvinski otoci; izvor Wikimedia Commons

Novovjeki sukob je pak započeo napadom argentinske vojske (operacija „Rosario“)  na malobrojnu britansku vojnu posadu (69 marinaca). Nakon predaje Britanaca i kratkotrajnog argentinskog preuzimanja otočja, snage britanske vojske uspjele su vojno poraziti Argentince i ponovno uspostaviti nadzor nad otočjem, 14 000 km udaljenim od Velike Britanije.





Potpuno je nepoznata činjenica da su intezivno učešće u ovom ratu uzela i tri pilota koji su podrijetlom Hrvati.

Prvi od njih je Primer Teniente (poručnik) Daniel Antonio Jukic. Njegovi preci su u Argentinu doselili iz Dalmatinske zagore.

Jukic je rođen 05. lipnja 1955. u glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu. Argentinskim zračnim snagama (Fuerza Aérea Argentina– FAA) pristupio je 01. veljače 1973. godine, a 11. prosinca 1976. dobio je zvanje vojnog pilota.





Početak rata poručnik Jukic je dočekao kao pilot na COIN(fusnota1) zrakoplovu domaće proizvodnje IA-58 Pucara (fusnota 2) u postrojbi „Grupo 3 de Ataque“.  Mirnodopska lokacija postrojbe bila je u gradu Reconquista.

Drugog travnja na pistu Port Stanley (nedaleko istoimenog glavnog grada Malvinas/Falklands), sada s novim nazivom Puerto Argentino, sletjela su 4 zrakoplova Pucara (ev. oznake A-523, A-529, A-532 i A-556). Zapovjednik ove grupe a kasnije i cjelokupne postrojbe, službeno nazvane „Escuadron Aeromovil Pucara Malvinas“ bio je bojnik Navarro. Jedan od pilota koji su preletjeli avione s argentinskog kopna (iz baze Rio Gallegos na koju su u međuvremenu prebazirani), bio je i poručnik Jukic (avion kojim je upravljao tijekom preleta bio je A-529).

Poručnik Jukic (pozivni znak „Tauro“) je izuzetno aktivan. Neke od njegovih operacija na otočju su:

– Let na zarobljenom civilnom avionu Britten Norman BN-2 Islander  (VP-FAY ) koji je pripadao FIGAS-u (Falkland Government Air Service),

– Prvi operativni let na avionima Pucara (pratnja helikoptera Sea King argentinskog pomorskog zrakoplovstva) na otočju izvele su 04. travnja  posade u sastavu; satnik Vila / poručnik Jukic (A-556) i satnik Benitez / bojnik Navarro (A-523),

– Dva dana nakon, iste posade s istim avionima, izvršile su prvo oružano izviđanje otočja. Tijekom prve faze rata (do 01. svibnja) posade ovih zrakoplova ukupno su odradile 38 zadataka oružanog izviđanja,

  • Posade Pucara su pomogle i prilikom kalibraže argentinskog novopostavljenog radara Westinghouse TPS-43.

Zbog sve većeg broja argentinskih zrakoplova koji su prebazirani na uzletište Port Stanley / Puerto Argentino, odlučeno je da se 29. travnja 12 zrakoplova Pucara premjesti na spartanski uređenu travnatu pistu na lokaciji Goose Green (od Argentinaca nazvana B.A.M. Condor).

Samo dan prije, Daniel je uputio obitelji svoje zadnje pismo:

“Ovih dana očekujemo da će stvari postati ozbiljne i teške, ali ćemo sve izdržati jer smo se svih ovih godina pripremali za takav posao. Nemojte se brinuti, sve će biti dobro i uskoro ćemo svi zajedno slaviti.

Volim vas puno, Daniel.”

Prvog svibnja otpočela je ofanziva britanskih snaga s ciljem preuzimanja kontrole nad spornim otočjem. U 07:46 britanski strateški bombarderi Vulcan napali su uzletište Port Stanley / Puerto Argentino, a već u 08:00 zapovjednik „Escuadron Pucara“, bojnik Navarro je dobio naredbu da piloti budu u pripravnosti za napad na helikopterom iskrcane britanske trupe. Navarro je dobio i obavijest da se na njegovo uzletište može očekivati napad britanskih Harriera i stoga da bude u pripravnosti dislocirati sve zrakoplove na slijedeću privremenu lokaciju na otočiću Pebble Island (argentinski naziv B.A.M. Calderón).

O zadatcima su obavještene sve posade i određeni su zadaci za svaki par. Prva dva para upućena su na oružano izviđanje i potragu za navodnim helikopterskim desantom. Kod uzlijetanja drugog para došlo je do loma prednjeg podvozja na jednoj od Pucara i njeno uklanjanje s piste izazvalo je kašnjenja u uzlijetanju od više od 20 minuta kod trećeg para. Kao par broj tri određeni su poručnik Hernandez te poručnik Jukic koji se pripremao za uzlijetanje na avionu reg. oznake A-527 (kodni naziv „Tigre 4“). Prvi je na rulanje krenuo Jukic. Upravo u tom momentu, u 11:25, improvizirani aerodrom napali su britanski Sea Harrieri FRS.1 iz 800. squadrona britanskog pomorskog zrakoplovstva (Fleet Air Arm-FAA). Tri britanska aviona (kapetan korvete Rod Fredericksen (ZA191), poručnik Martin Hale (XZ460) i poručnik Andy McHarg (XZ457) ) izbacila su ukupno 9 bombi; tri od 1000lb (454kg) i šest kasetnih BL 755. Zemaljska posada koja se nalazila u blizini jukiceve Pucare potrčala je u zaklon a sam Jukic je ostao bespomoćan. Poginuo je na licu mjesta. Obdukcija je pokazala jednu, sasvim malu, ozlijedu nastalu od gelera u predjelu glave. Zapovjednik Francisco Navarro kasnije je opisao dramatični trenutak i pokušaj spašavanja:

“… ostaci su napravili mnogo štete i privremeno sam oglušio od siline eksplozije koja se dogodila tako blizu…. Ubrzo smo shvatili da A-527 gori. Aluminijski trup se topio, a desno se krilo odlomilo.

Aktivirale su se i rakete koje su se zabijale u tlo. Streljivo za topove i strojnice također se aktiviralo i nekontrolirano eksplodiralo. Zbog izuzetno opasne situacije akcija spašavanja morala je biti

odgođena….” S Jukicem poginulo je i sedam članova zemaljskog osoblja: oružari Mario Duarte, Luis Peralta i Andrés Brashich (Fusnota 3), mehaničari José Maldonado i Agustín Montaño, specijalist za avioniku Juan Rodriguez i specijalist za elektroniku Miguel Carrizo. Ranjeno je još 14 članova zemaljskog osoblja. U napadu su oštećene još četiri Pucare.

Argentinska PZ obrana koja je bila stacionirana na letjelištu nije uspjela djelovati po napadačkim zrakoplovima jer je bila u fazi popravke i redovnog održavanja.

Jukicevu pogibiju je na neprimjeren način probala iskoristiti argentinska vojna propaganda nesuvislim pričama o „Jukicevoj junačkoj pogibiji prilikom napada na britanski nosač aviona HERMES“. Preživjeli pripadnici Jukiceve postrojbe zgražali su se nad ovim evidentnim neistinama. (fusnota 4)

Olupinu uništene Pucare A-527 su Argentinci sklonili s piste Goose Greena / B.A.M. Condor da ne bi otežavala korištenje iste. Nakon završetak ratnog sukoba olupinu su pobjednici prebacili na drugu livadu udaljenu 500-tinjak metara od uzletno-slijetne staze.

Mirnodopska baza Pucara iz „Grupo 3 de Ataque“  u gradu Reconquista nosi naziv Reconquista/”Daniel Jukic”( RTA/SATR). Posthumno je Jukic odlikovan redom „Honor al valor en Combate“.

Primer Teniente Daniel Antonio Jukic danas počiva na argentinskom vojnom groblju na otočju za koje je položio svoj život (Fusnota 5).

Zemlje korisnici zrakoplova IA-58 Pucara:

Argentina

Kolumbija- (kratko korištena tri primjerka)

Šri Lanka

Urugvaj

Osnovne karakteristike zrakoplova IA-58 Pucara:

  • Posada: 2
  • Dužina:25 m
  • Raspon krila:5 m
  • Visina:36 m
  • Težina praznog aviona: 4020 kg
  • Maksimalana težina na uzlijetanju: 6800 kg
  • Pogon: 2 × Turbomeca Astazou XVIG od 729 kW (978 ks)

Performanse:

  • Maksimalna brzina: 500 km/h
  • Krstareća brzina: 430 km/h
  • Doseg: 3710 km
  • Plafon leta: 10000 m
  • Naoružanje
  • 2 × 20 mm Hispano-Suiza HS.804
  • 4 × 62 mm FM M2-20
  • 3 nosača za različita ubojna sredstva (kontejneri s topovima, bombe, rakete..) do mase od 1500 kg.

Nadopuna glavnom tekstu

Od jedanaest zarobljenih Pucara, Britanci su šest prebacili u muzeje diljem Velike Britanije:

A-515 se nalazi u Cosford Aerospace Museum, Cosford,

A-517 u Witney, Oxfordshire,
A-522 u North East Air Museum,
A-528 u Norfolk & Suffolk Aviation Museum, Flixton,
A-533 u DERA Boscombe Down Museum,
A-549 u Imperial War Museum.

Kućica – nadopune glavnom tekstu

Sea Harrier

Sea Harrieri FRS.1 su tijekom rata oborili 25 argentinskih aviona u zračnim borbama, dok je argentinska protuzračne obrane uništila dva Sea Harriera, a još četiri su stradala u letačkim nezgodama. Više je čimbenika koji su omogućili ovakav “kill-to-loss ratio“;uz bolju obučenost britanskih pilota, bolju pokretljivost njihovih Sea Harriera, prevagu na britansku stranu donio je najnoviji Harrierov radar, Blue Fox. Ipak najvažnije su bile rakete zrak-zrak najnovije generacije AIM-9L Sidewinder kojima, inače brži argentinski lovci Mirage III DA/EA i Dagger A sa svojima raketama Shafrir, MATRA R530 I R550 Magic, nisu mogli parirati. Sea Harrier FRS.1 su za trajanja sukoba ostvarili 1435 borbenih letova.

 

 

 

 

Lista

pobjeda Sea Harriera tijekom rata za Malvinas/Falklands

Datum Postojba Tip/reg. oznaka Pilot Korišteno oružje Uništeni argentinski zrakoplov

 

01.05. 82. 801 NAS RN FRS.1 XZ452/007 Barton AIM-9L Mirage III
01.05. 82. 801 NAS RN FRS.1 XZ453/009 S.Thomas AIM-9L Mirage III
01.05. 82. 800 NAS RN FRS.1 XZ455/12 B.Penfold AIM-9L IAI Dagger
01.05. 82. 801 NAS RN FRS.1 A.Curtis AIM-9L  Canberra
21. 05. 82. 801 NAS RN FRS.1 XZ451/006 N.Ward 30mm Pucara
      21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 XZ496/27 M.Blissett AIM-9L A-4C
      21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 XZ496/27 M.Blissett 30mm A-4C
       21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 XZ492/23 N. Thomas AIM-9L A-4C
       21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 XZ455/12 Frederiksen AIM-9L IAI Dagger
       21. 05. 82 801 NAS RN FRS.1 ZA190/009 S. Thomas AIM-9L IAI Dagger
       21. 05. 82 801 NAS RN FRS.1 ZA190/009 S. Thomas AIM-9L IAI Dagger
         21. 05. 82 801 NAS RN FRS.1 ZA174/004 N. Ward AIM-9L IAI Dagger
        21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 SZ457/14 C. Morell AIM-9L A-4Q
         21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 SZ457/14 C.Morell 30mm A-4Q
        21. 05. 82 800 NAS RN FRS.1 XZ500/30 J. Leeming 30mm A-4Q
    23. 05.82. 800 NAS RN FRS.1 ZA194/94 M. Hale AIM-9L IAI Dagger
       23. 05.82 800 NAS RN FRS.1 J.Leeming 30mm A-109
      23. 05.82 800 NAS RN FRS.1 D.Morgan Manevar SA330
24. 05.82. 800 NAS RN FRS.1 SZ457/14 A. Auld AIM-9L IAI Dagger
24. 05.82. 800 NAS RN FRS.1 SZ457/14 A. Auld AIM-9L IAI Dagger
24. 05.82. 800 NAS RN FRS.1 ZA193/93 D. Smith AIM-9L IAI Dagger
01. 06. 82. 801 NAS RN FRS.1 XZ451/006 N.Ward AIM-9L/30mm C-130
08. 06. 82. 800 NAS RN FRS.1 ZA177/77 D. Morgan AIM-9L A-4B
      08. 06. 82. 800 NAS RN FRS.1 ZA177/77 D. Morgan AIM-9L A-4B
       08. 06. 82. 800 NAS RN FRS.1 XZ499/99 D. Smith AIM-9L A-4B

 

 

Fusnota 1——Coin zrakoplov (Counter Insurgency) je zrakoplov za misije spriječavanja pobune i nereda. Uz Pucaru u klasi se nalaze: Rockvello OV-10 Bronco, Cessna A-37B Dragonfly te u novije vrijeme Embraer EMB-314 Super Tucano, Hawker Beechcraft AT-6 Texan, Korean Aerospace KO-1 Wong Bee i Pilatus PC-9M.

Fusnota 2——Prema prijedlogu supruge jednog od probnih pilota, zrakoplov je dobio ime prema riječi koja označava tvrđavu lokalnog indijanskog plemena Quechua.

Fusnota 3——-Cabo 1º (odgovara našem činu desetnika ili narednika), posthumno promoviran u čin Cabo Principal (narednik-nadnarednik), ANDRES LUIS BRASHICH rođen u Córdobi, Argentina, 02.listopada.1960. Zračnim snagama Argentine (Fuerza Aérea Argentina) pristupio je 03. ožujka 1976. godine, a diplomu zrakoplovnog mehaničara-oružara stekao je 16. prosinca 1977. Teško je ozlijeđen na letjelištu Goose Green/ B.A.M. Condor 01. svibnja 1982. u već opisanom napadu. Umro je tijekom hitnog medicinskog leta u helikopteru “Puma”.  Obitelj Brashich (Brašić) je podrijetlom s poluotoka Pelješca iz sela Pijavičino.

Fusnota 4—— U arhivu Argentinskih zračnih snaga (FUERZA AEREA ARGENTINA- FAA) pod oznakom  DNI – 11563904 nalazi se dokument o karijeri i pogibiji poručnika Antonia Daniela Jukica.

Fusnota 5——- Jukic je sahranjen na  grobnom mjestu B-4-3

Autor teksta: Mario Raguž, dip.oec.

(O autoru: rođen je 1974. u Dubrovniku. Suradnik je više domaćih i stranih publikacija vojno-zrakoplovne tematike: Fly past, Avions, Scale WINGS, Aeronautika, Aerosvijet+, Aeroklub, 9A-RC, Hrvatski vojnik, Vojna povijest…., kao i drugih domaćih medija poput Večernjeg lista, Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije i td. Godine 1997. u suradnji s HRT-om snimio je film o oborenim zrakoplovima tijekom Domovinskog rata pod naslovom „Krila na zemlji“. Surađuje s HRT-om u popularnim emisijama „TV kalendar“ i „Na rubu znanosti“. Član je upravnog odbora „Inicijative za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine“. Autor je knjiga: „U gnijezdu ljepote- povijest letenje u dubrovačkom kraju“, „Guerilla Nightmare, Junkers Ju 87 Stuka over Yugoslavia 1941-1945“,„Zapisi legionara“.)

 

Komentari

komentar

You may also like