Rat na Pacifiku: američki „Brod koji je odbio potonuti“

Mario Raguž

Drugi Svjetski rat polako ulazi u svoje zadnje mjesece trajanja. Dok je drugdje krenulo „vidanje rana“ od posljedica ogromnih razaranja, na Pacifiku rat još traje punom snagom. Šesnaestog dana mjeseca travnja 1945. američki razarač USS Laffey (naslovna foto) na dužnosti je predstraže kod otoka Okinawe. Njegov radar je oko 8:20 ujutro primijetio veliku formaciju japanskih zrakoplova koja se ubrzano približavala sa sjevera. Zapovjednik Frederick Bechten odmah oglašava opću uzbunu dok mornari jure po brodu na svoja borbena mjesta.

američki marinski zrakoplov Corsair

Samo dva tjedna prije, velike američke snage iskrcale su se na japanski otok Okinawu na što su snage „Zemlje izlazećeg sunca“ odgovorile upućivanjem valova kamikaza.





Protiv ovakvog protivnika, koji nije žalio svoj život, Amerikanci su bili prilično nemoćni. Već je veliki broj američkih brodova potopljen ili teško oštećen kad se admiral Chester Nimitz odlučuje za „radar picket“ brodove. Radilo se o razaračima koji su kao svojevrsna prethodnica upućeni daleko ispred ostatka vlastitih snaga i čiji zadatak je bio upozoriti glavninu na nadolazeću opasnost. Time su ti brodovi ušli u veliku opasnost i mnogi su biti potopljeni s nemalim ljudskim žrtvama.

admiral Chester Nimitz





Došao je red i da USS Laffey odradi ovakvu opasnu misiju. Bio je to njegov treći dan na moru a njegov položaj bio je najbliži japanskom kopnu. Radar na razaraču koji je istiskivao 2200 tona, bio 115 metara dug i nosio 6 topova od 127 mm, te još 23 protuavionska topa, potpuno je „poludio“ kad se na ekranu ukazalo 165 točkica nadolazećih kamikaza. Njihov cilj bila je invazijska flota ispred Okinawe ali više njih smatralo je i američki razarač kao vrijedan cilj. Borba je počela kad je brod ubrzao do maksimalne brzine i ujedno počeo ispaljivati granate iz svojih najvećih, 127 mm topova. Iznad broda ubrzo se pojavila i formacije od 6 američkih mornaričkih lovaca Corsair koji su se odmah bacili ususret nadolazećim Japancima.

Većina japanskih aviona nastavila je k otoku u potrazi za vrjednijim ciljevima, dok se 6 obrušavajućih bombardera Yokosuka D4Y „Judy“ odvojilo od glavne formacije i krenulo k razaraču. Primijenili su tipičnu kamikaza-taktiku razdvajanja i napada iz različitih smjerova. Na taj način napadnuti brod nije mogao koncentrirati svu obrambenu vatru samo na jedan smjer. Prvi je u napad krenuo par Yokosuka s prove. Na udaljenosti od 7 km jedan je dobio direktan pogodak Laffiyevog najvećeg topa. Japanski zrakoplov se jednostavno dezintegrirao od siline pogotka. Drugog su oborili laki protuavionski topovi na udaljenosti od samo 300 metara od broda. Sličnu sudbinu doživjela su dva „Judy“ koji su napadali iz smjera krme, kao i onaj koji je nadolazio s desne strane. Posljednji, napadajući s lijeve strane, oboren je samo 40 metara od broda uz kapetanov manevar izbjegavanja.

oštećenja na USS Laffey

No, bio je to tek početak horora za 336 mornara na američkom razaraču. Već 7. minute nakon prvog uslijedio je i drugi nalet istog protivnika. Ovaj put napadali su Aichi D3A „Val“ obrušavajući bombarderi. Jedan od njih probio se kroz zid olova i vatre i okrznuo zadnju razaračevu kupolu ali nije eksplodirao. Ponovno je i „Judy“ u napadu s prove ali je i taj bombarder pogođen i pao u neposrednoj blizini broda. Od krhotina, brodski radar, koji otkriva niskoleteće ciljeve, ostao je oštećen, upravo u situaciji kad su ga trebali najviše!

USS Laffey

Slijedeći „Judy“ je, prije nego što je oboren, zakačio lijevu stranu broda gdje je izazvao požar. Potom se, „odnikud“, stvorio „Val“ koji se svom silinom zabio u zadnju kupolu, a njega je za par sekundi slijedio i par „Val“ bombardera koji su bacili 454 kg teške bombe ali bez udara samih aviona. Jedna je pogodila krmu a druga pala neposredno iza broda teško oštetivši kormilo. Laffey je bio u očajničkoj situaciji; mogao se kretati samo u krug, a većina protuavionskih topova bila je ušutkana. Nakon kratkog predaha ponovno je jedan „Val“ probio obranu i pao na razarač, a njegova neeksplodirana bomba je ostala na palubi. Brzom reakcijom mornari su je gurnuli u more.

USS Laffey u sukobu

Ono što je potom kapetan vidio sa zapovjednog tornja zaprepastilo ga je. Više od dvadeset kamikaza počelo je kružiti oko broda vrebajući svoju priliku. Ipak, pomoć u vidu američkih lovaca prispjela je u pravi trenutak. Marinski Corsair i mornarički Hellcati bacili su se na japansku formaciju i razvila se divlja borba. U žaru iste japanski lovac „Oscar“ progonjen američkim Corsairom zakačio je jarbol broda a potom je u isti udario i američki lovac. „Oscar“ je pao u more odvodeći i pilota u smrt dok je Amerikanac uspio iskočiti i spasiti se padobranom.

japanski D3A1 Val

U 9:45 krma je ponovno dobila pogodak bombe i počelo se razmišljati o napuštanju teško oštećenog broda. Zadnji napad je uslijedio i izveli su ga jedan „Val“ i jedan „Judy“. Oba su oborena od strane američkih lovaca ali ne prije nego su izazvali dodatna oštećenja na zapovjednom mostu i provi broda.

japanski D4Y Judy

Ukupno su razarač napale 52 kamikaze i postigle 6 pogodaka ili bliskih promašaja, uz još 4 pogotka bombama. Poginula su 32 mornara a 71 ih je ostalo ranjeno. Laffey, „Brod koji je odbio potonuti“ otegljen je, popravljen i služio je i u Korejskom ratu. Godine 1975. zasluženo je postao plutajući muzej u Južnoj Karolini.

Komentari

komentar

You may also like