(Video) Posljednji tenk T-34 i službeno povučen iz naoružanja

Nakon gotovo  80 godina aktivne službe, krajem prošle godine i službeno su iz naoružanja povučeni  posljednji, potpuno ispravni i borbeno sposobni tenkovi  T-34, legende 2. svjetskog rata.

Vojska Laosa posljednja je država koja je u svom naoružanju imala navedene tenkove. Za razliku od drugih država koje su posjedovale i danas posjeduju manji broj primjeraka tenkova T-34, povučenih iz uporabe i rashodovanih, od kojih su poneki  bili pokretni i borbeno sposobni, Laos je sve do prosinca prošle godine u operativnom sastavu vojske imao više desetaka dobro održavanih i potpuno borbeno spremnih  T-34. Neke siromašnije zemlje, kao što je Mali, još uvijek imaju jako male zalihe funkcionalnih T-34, a jedan primjerak se čak pojavio i na jemenskom ratištu 2015. godine. No Laos je i službeno u svom arsenalu zadržao velik broj tenkova T-34.

Povlačenje iz uporabe laoskih T-34 pokrenuto je pregovorima s Rusijom o isporuci tenkova T-72B i školsko-borbenih zrakoplova Jak-130.  Sve je počelo  posjetom Laosu  ruskog ministra obrane Sergeja Šojigua u siječnju 2018. godine, koja je trebala otvoriti novu fazu vojne suradnje Rusije i Laosa, uključujući i isporuku suvremenog naoružanja laoskoj vojsci koja je još uvijek naoružana zastarjelim, hladnoratovskim oružjem iz 60.-ih godina prošlog stoljeća, od kojeg su velika većina muzejski primjerci. Tijekom pregovora ruska strana, iako je od ranije raspolagala podacima da Laos u aktivnom sastavu vojske ima tenkove T-34, bila je iznenađena stanjem u kojem su se nalazili. Desetci tenkova T-34 bilo je tehnički  potpuno ispravno i izgledali su gotovo kao da su upravo izašli s tvorničkih traka. Na prijedlog ruske strane, u dogovore oko isporuke naoružanja uključeni su i tenkovi T-34 na uistinu bizaran  način – isporuku ruskih tenkova T-72 pratit će laoska  isporuka  starih T-34 Rusiji, koji će se, tako, nakon desetljeća ponovo vratiti u zemlju u kojoj su i proizvedeni.

I uistinu, u procesu realizacije sklopljenih vojnih ugovora između Rusije i Laosa,  u prosincu 2018.  godine Rusija je izvršila  isporuku prvih tenkova T-72B  i školsko-borbenih zrakoplova Jak-130. Usporedno, Laos je Rusiji isporučio 30 primjeraka starih, ali dobro očuvanih T-34.  Tenkovi su brodom prebačeni u Vladivostok, odakle su, prema ruskom Ministarstvu obrane, željeznicom prebačeni u Naro-Fominsk,  70 km jugoistočno od Moskve, u kojem je smještena elitna ruska 4. gardijska oklopna divizija i postrojenja za održavanje tenkova i drugog oklopnog naoružanja. Obnovljeni tenkovi T-34 koristit će se tijekom mimohoda, kao eksponati u muzejima diljem Rusije i kao rekviziti za snimanje povijesnih filmova o domovinskom ratu, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Tenk T-34 u sovjetsko naoružanje uveden je davne 1940. godine i postao udarna snaga sovjetskih oklopnih postrojbi i kopnene vojske kroz cijeli 2. svjetski rat. U naoružanju snaga Varšavskog ugovora održao se sve do sredine 60.- ih godina prošlog stoljeća, kada su ga naslijedili tenkovi T-54, T-55 i T-62,  a potom T-64 i T-72. Tenk T-34 proizvodila je i čehoslovačka industrija. Korišten je u gotovo svim ratovima koji su se diljem svijeta odvijali nakon 2. svjetskog rata. Masovno je korišten u korejskom ratu u rukama sjevernokorejske i kineske vojske, potom u vijetnamskom ratu, tijekom turske vojne intervencije na Cipru na strani Ciparske narodne garde, tijekom kubanskih vojnih intervencija u Africi, posebice tijekom građanskog rata u Angoli. U velikom broju primjeraka korišten je na strani arapskih zemalja, posebice Egipta i Sirije,  u ratovima protiv Izraela od Sueske krize 1956. godine, preko šestodnevnog rata 1967. godine, listopadskog rata 1973. godine i libanonskog rata 1982. godine kada je korišten od strane palestinskih vojnih struktura i u manjem broju od strane sirijskih trupa u Libanonu.

Svoju inačicu T-34 na temelju licence proizvodila je i kineska industrija pod oznakom Type 58 ali je proizvodnja kratko trajala jer je ubrzo usvojen Type 59, kao kineska kopija tenka T-54. Tenkove T-34 koristila je i Hrvatska vojska tijekom Domovinskog rata nakon kojeg su povučeni iz naoružanja.
Na temelju tenka T-34 razvijen je uspješni samohodni protuoklopni top Su-100 koji je jednako kao i T-34 masovno korišten diljem svijeta i sudjelovao u gotovo svim ratovima druge polovice 20. stoljeća. Velik broj tenkova T-34 nakon povlačenja iz prvog ešalona oklopnih postrojbi prepravljen je u inžinjerijska vozila, zapovjedna vozila i samohodna topnička oružja. Tako su egipatske oružane snage svoje  T-34 nadogradile kupolom s poznatom haubicom D-30  kalibra 122 mm i u drugoj inačici s kupolom u kojoj se nalazio protuoklopni top BS-3 kalibra 100 mm. Sirijska vojska svoje T-34 preuredila je također u samohodna topnička vozila također ugradnjom haubice D-30 ali u otvorenoj konfiguraciji, bez oklopne kupole.

Neobičnom razmjenom novog i starog naoružanja između Rusije i Laosa posljednji primjerci tenkova T-34 napokon su  službeno povučeni iz naoružanja i aktivnog sastava posljednje države koja ih je imala u svom arsenalu  i poslani u zasluženu mirovinu.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like