(Video) Zračne borbe Miga-21 i F-5 Tiger II

Uobičajno je vjerovanje da zrakoplovi Mig-21 sovjetskog porijekla i američki F-5 Tiger II, kao direktni suparnici i masovno proizvedeni ratni strojevi, zapravo nikada nisu bili u direktnom zračnom sukobu i da je gotovo nemoguće sa sigurnošću tvrditi koji je od njih bolji.

Oba zrakoplova proizvedena su u više od 15 tisuća primjeraka, sa projektnom i proizvodnom intencijom da budu relativno jeftini, umjerenih dimenzija i težine, jednostavni za održavanje i stoga pogodni za masovno korištenje u različitim tehničkim i terenskim uvjetima. Mig-21 razvijen je za masovno naoružavanje sovjetskih i savezničkih snaga Varšavskog ugovora i, dakako, za izvoz u što veći broj država. Američki F-5 nije bio namijenjen naoružavanju američkih zračnih snaga nego kao zrakoplov koji će se u velikom broju isporučivati savezničkim i partnerskim državama, poglavito onima koje su siromašnije, koje si ne mogu priuštiti skupe borbene zrakoplove premium klase, a nalaze se na prvim crtama hladnoratovskih posredničkih sukoba –  posebice u Africi i Aziji. Stoga je prva inačica tog zrakoplova dobila naziv  F-5 A Freedom Fighter. Kasnije usavršena verzija F-5 E nazvana je Tiger II.

Prema nominalnim tehničkim karakteristikama, naročito po dimenzijama i težini, tijekom hladnog rata ti su zrakoplovi promatrani kao direktni suparnici jer je tada vodeći američki zrakoplov u ranoj fazi sučeljavanja F-4 Phantom bio daleko teži i bolje opremljen borbeni zrakoplov, u svemu superioran Mig-u 21. Mišljenja o njihovim sposobnostima bila su podijeljena, jedni su smatrali da je F-5 zrakoplov za siromašne i inferioran Mig-u 21, a drugi su tvrdili da je stvar upravo obrnuta – da je F-5 Tiger i tehnološki i taktički superiorniji protivnik. Dugo se vjerovalo da između tih zrakoplova nije bilo direktnog sraza u zraku i da se stoga ne može utvrditi njihov stvarni odnos sposobnosti i borbenih vrijednosti, posebice zato što je u svim ratovima u kojima je sudjelovao F-5  korišten uglavnom u zadaćama pružanja neposredne potpore trupama na zemlji, a Mig-21 uglavnom za ono za što je u svojoj osnovnoj inačici i dizajniran, za lovačko-presretačke zadaće.

No kako je vrijeme prolazilo i kako su dokumenti pojedinih država deklasificirani, sve je više na vidjelo izlazila činjenica da su se ti zrakoplovi u više navrata na različitim ratištima direktno sukobljavali u zračnim borbama. Njihove prve zračne bitke vodile su se tijekom davno zaboravljenog sukoba oko afričkog roga u ljeto 1977. godine između Etiopije i Somalije. One su završile čistom pobjedom F-5 E etiopskog ratnog zrakoplovstva. Etiopski Tigeri oborili su 9 protivničkih Mig-ova 21 i 2 Mig-a 17 u direktnim zračnim borbama, dok vlastitih gubiraka nisu imali.

Nekoliko godina kasnije Irak  je iskoristio unutarnji kaos koji je nastao kao rezultat islamske revolucije u Iranu 1978. i 1979. godine i napao tu zemlju, pozivajući se na nerješena pitanja oko granice na Šat el Arabu. Revolucija u Iranu srušila je moćnog šaha Reze Pahlavia, dotadašnjeg saveznika SAD-a, i uspostavila režim koji je gotovo raspustio službenu iransku vojsku. Bivše carsko iransko ratno zrakoplovstvo bilo je najmoćnije zrakoplovstvo na Bliskom istoku, naoružano velikim brojem američkih zrakoplova F-5 , F-4 Phantom i F-14 Tomcat. Promjenom vlasti u Iranu iransko zrakoplovstvo je izgubilo gotovo dvije trećine svojih časnika i pilota, što zbog uhićenja, što zbog pogubljenja ili prisilnog prijevremenog umirovljenja. Do dana kada je Irak napao Iran 22.rujna 1980. godine iransko zrakoplovstvo je bila sjena nekad moćne zračne sile. Odmah po započinjanju neprijateljstava iranske vlasti su po zatvorima, logorima i privatnim pritvorima počele tražiti pilote, skupljati ih i ponovo stavljati u borbeni pogon. Mnogi od njih mogu samo iračkom napadu zahvaliti što su sačuvali živu glavu. Unatoč odnosu režima prema njima velika većina iranskih pilota puštenih iz zatvora i ponovo aktiviranih u vojnu službu žestoko se suprotstavila iračkim napadačima i pokazala svoje domoljublje. Počinjanjem rata iransko zrakoplovstvo je imalo na raspolaganju  5 eskadrona, opremljenih s oko 115 primjeraka F-5E/F i 1 izvidničkom eskadrilom sa zrakoplovima RF-5A. Oko 40 dodatnih Tiger II bilo je konzervirano u skladištima. Primarno oružje iranksih F-5 bila je raketa zrak-zrak AIM-9J Sidewinder  američkog porijekla i 2 topa od 20 mm Colt M-39, ugrađenih u nos zrakoplova. Iransko zrakoplovstvo je F-5 od samog početka koristilo kao zrakoplov za pružanje vatrene potpore trupama na zemlji.

Iračko zrakoplovstvo s druge strane raspolagalo je sa 9 eskadrona Mig-ova 21 koji su bili opremljeni sovjetskim raketama zrak-zrak AA-2C , usavršenim inačicama projektila Atoll, i raketama AA-8 Aphid. Nekoliko Mig-ova 21 bilo je modificirano kako bi nosili francuske rakete zrak-zrak R.500 Magic, kojih je manja količina isporučena Iraku u ljeto 1980. godine kao dio prvih isporuka francuskih borbenih zrakoplova Dassault Mirage F.1EQ kojih je, kasnije, zajedno s pripadajućem naoružanjem i raketama Magic isporučeno više desetaka.
Iranski F-5 i irački Mig-21 prvi su se put sukobili 24. rujna 1980. godine. Tom prilikom 4 iranska Tigera krenuli su u napad na zrakoplovnu bazu Hurrya, naoružani bombama Mk-82. Neopaženo su ih presrela dva iračka Mig-a 21. Iračani su prvi ispalili raketu zrak-zrak ali njezina eksplozija nije oštetila Tiger kojeg je trebala pogoditi, kojim je upravljao satnik Sharifi-Raad. Iranski pilot je uzvratio vatrom i ispalio 1 Sidewinder koji je pogodio i srušio 1 irački Mig-21. Bila je to prva pobjeda F-5 nad Mig-om 21.

U pokušaju uništenja glavnog iračkog izvora prihoda iransko zrakoplovstvo počelo je masovne napade na iračku naftnu industriju, počevši od 26. rujna 1980. godine. Ova iranska operacija rezultirala je većim brojem borbenih kontakata Mig-ova 21 i F-5. Prvi sukob se dogodio kod rafinerije nafte Qanaqin, kojom prigodom su 2 iranska F-5 koji su bombardirali rafineriju napala 2 iračka Mig-a 21. Prema iračkim izvorima jedan iranski Tiger je srušen, dok su Iranci priznali gubitak ali su tvrdili da pad nije prouzročio irački napad nego tehnički kvar.

Dana 14. studenog 1980. godine dva Mig-a 21 bis napali su jedan F-5 koji se odvojio od svoje formacije nakon što je uspješno izvršio napad na rafineriju u Mosulu. Irački Mig ispalio je francuski projektil Magic  koji je eksplodirao u neposrednoj blizini kabine, uzrokujućo smrt pilota i rušenje iranskog zrakoplova. Najveća zračna bitka između Mig-ova 21 i Tigera zbila se 26. studenoga 1980. godine, kada je osam iranskih F-5 E ušlo u irački zračni prostor s namjerom istodobnog napada na elektranu u Dukanu, radarske postaje kod Halabcheha i instalacije zrakoplovnih  baza Suleimaniyah i Al Hurrya.  Na napad su reagirali irački Mig-ovi 21 i raketom AA-8 kod Dukana srušili Tiger kojim je upravljao poručnik Abul- Hassan, koji je poginuo. Drugi par iračkih Mig-ova 21 istovremeno je presreo formaciju koju je vodio zračni as kapetan Sharifi- Raad čiji je cilj bilo bombardiranje  baze Suleimaniyah. Iskusni iranski pilot izmanevrirao je prvi irački Mig koji ga je napao ali je i sam pogriješio i prije vremena ispalio raketu Sidewinder čija glava za navođenje nije uspješno zahvatila cilj pa je projektil kojeg je ispalio na Mig promašio cilj. No Sharifi Raad potom je uspio svoj zrakoplov dovesti u poziciju iz koje je mogao ispaliti rafal iz topova 20 mm. Topovska zrna oštetila su desno krilo iračkoga zrakoplova kojim pilot više nije mogao upravljati, pa je zrakoplov na kraju udario u tlo i eksplodirao.

Nakon četiri mjeseca intenzivnih zračnih operacija obje strane su se iscrpile, a u nastavku rata i Mig-ovi 21 i iranski Tigeri zbog nedostatka naprednih senzora oružnih sustava i sredstava elektronskih protumjera ubrzano su zastarjeli, nesposobni za preživljavanje na bojnom polju, zasićeni velikim količinama najsuvremenijeg protuzrakoplovnog  oružja. Stoga su ti zrakoplovi u nastavku rata korišteni u sekundarnim funkcijama, a međusobni sukobi postali su rijetkost. Posljednji poznati sukob iranskih F-5E i iračkih Mig-ova 21 zbio se 13. studenog 1983. godine kada je srušen irački Mig tijekom napada na zračnu luku Ahwaz.

Koliko je poznato, iransko-irački rat završio je bez jasnog pobjednika u dvoboju Mig-a 21 i F-5E. Podaci se, dakako, razlikuju, ovisno iz čijih su izvora ali ipak se može zaključiti da su gubitci približno jednaki –  srušena su najmanje četiri F-5 i jednako toliko Mig-ova 21.
 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like