Zoran Meter: Europsko-turski sukob. Zašto se i velika Indija boji Turske?

Utjecaj Turske u muslimanskom svijetu, uključno i onom arapskom, vrlo je velik, a još će i više rasti. O tome svjedoči i u dobroj mjeri pokoravanje Turskoj i jednog velikog Pakistana – jedine islamske zemlje s nuklearnim naoružanjem i najbrojnije islamske zemlje nakon Indonezije. Njemu upravo Turska, a ne Kina koja mu je najveći saveznik gledano u cjelini u gospodarskom i vojnom smislu, sada pomaže u zaštiti muslimanskih interesa na tlu velike i moćne Indije, prije svega u Kašmiru.

O tome svjedoči i srpanjsko izvješće indijske obavještajne službe o ulozi privatnih turskih fondova. U istom se navodi kako turska vlada aktivno iskorištava taj instrument za radikalizaciju indijskih muslimana i vrbovanje fundamentalista, kao i to, da se oni u stvarnosti pretvaraju u centar protu-indijske djelatnosti – zajedno s Pakistanom. To izvješće navodi kako Erdoganova vlada financira vjerske seminare u Indiji, vrbuje fundamentaliste za radikalizaciju ljudi, pa čak radikalima i organizira plaćena putovanja u Tursku s ciljem obuke. Indijski obavještajci smatraju kako je Erdoganov politički program doveo do širenja utjecaja turske vlade na muslimane Južne Azije, prije svega Indije.

Ovdje, svakako, treba podsjetiti, kako je Turska bila jedna od najglasnijih zemalja svijeta, koja je oštro kritizirala prošlogodišnju odluku indijske vlade o ukidanju široke autonomije indijskom dijelu Kašmira, uglavnom naseljenom muslimanskim stanovništvom, o čemu je u rujnu prošle godine čak pokrenula i raspravu u Glavnoj skupštini UN-a. A u veljači ove godine turski čelnik Erdogan je u pakistanskom parlamentu izjavio ni manje ni više, nego da je pitanje Kašmira jednako važno i za Tursku, kao i za Pakistan, pritom podsjećajući na pomoć pakistanskog naroda u vrijeme turske borbe za nezavisnost, dodavši, kako će sada Kašmir biti takvo mjesto za tursko pružanje pomoći.

Kada znamo kolika je Indija zemlja i koliko brzo raste njezin globalni politički, gospodarski i svaki drugi utjecaj, onda ovo, zapravo, najbolje ukazuje kolike su turske vanjskopolitičke ambicije i koliko ta zemlja, barem kada je riječ o njezinom sadašnjem državnom vodstvu, nema straha u njihovu ostvarivanju.