Američki demokrati pritišću Bidena zbog stanja u Pojasu Gaze, prijete obustavom vojne pomoći

Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je u petak predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi, javljaju agencije.

Demokratski dužnosnici izražavaju “ozbiljnu zabrinutost u pogledu izraelskog vođenja rata u Gazi s obzirom na namjerno uskraćivanje humanitarne pomoći“, navodi se u pismu koje je potpisalo 86 zastupnika Kongresa, dostavljenom Bijeloj kući. Izraelska ograničenja isporuke humanitarne pomoći Gazi koju podržava Washington “pridonose humanitarnoj katastrofi bez presedana”, navodi se u pismu, prenosi Reuters.

Zakonodavci tvrde da se izraelska vlada oduprla ponovljenim zahtjevima SAD-a da otvori dovoljno pomorskih i kopnenih putova za pomoć Gazi, te su naveli izvješća da nije dopustila dovoljno hrane da spriječi glad, nametnula “proizvoljna ograničenja” pomoći i nametnula sustav inspekcije što ometa opskrbu.

SAD optužio pet izraelskih vojnih jedinica za teška kršenja ljudskih prava, nastavak pregovora u Egiptu

Financiranje obrane nije upitno

Potpisnici, uključujući mnoge zastupnike u Predstavničkom domu, traže od demokratskog predsjednika da jasno stavi do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da svaka prepreka isporuci pomoći Gazi ugrožava američku sigurnosnu pomoć napadačkim sposobnostima Izraela. Međutim, preciziraju da iz ove moguće obustave američke pomoći moraju biti isključeni izraelski proturaketni obrambeni sustavi, poput Željezne kupole. “Nastavljamo snažno podržavati financiranje obrane Izraela koje spašava živote”, ističe se u pismu, prenosi AFP.





Među potpisnicima pisma su demokratski članovi Odbora za oružane snage i Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma. Od početka rata u Gazi, potaknutog Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, Joe Biden, u jeku svoje kampanje za reizbor u Bijelu kuću, kritiziran je zbog bezuvjetne podrške Izraelu. Američki dužnosnici poručuju da, iako je vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua poduzela korake koji su povećali dostavu pomoći, to i dalje nije dostatno.

Izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu UN-a Cindy McCain izjavila je za NBC News da sada vlada “potpuna glad” u sjevernom dijelu Gaze. McCain je za NBC rekla da se nada sporazumu o prekidu vatre kako bi se više pomoći moglo brže dostaviti. “Postoji glad – potpuna glad – na sjeveru, i širi se prema jugu. Dakle, ono što tražimo i što smo neprestano tražili je prekid vatre i mogućnost nesmetanog pristupa”, kazala je McCain, udovica pokojnog senatora Johna McCaina.

Bivši izraelski dužnosnik: ‘Vlada nema strategiju, izgubit ćemo sposobnost suočavanja s glavnom prijetnjom’





Hamas “jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre”

Palestinski islamistički pokret Hamas ostaje “jedina prepreka između naroda Gaze i prekida vatre” s Izraelom, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken. “Čekamo da vidimo hoće li doista pristati na prekid vatre i oslobađanje talaca”, rekao je Blinken na forumu Sedona Instituta McCain u Arizoni. “Trenutno je stvarnost da je Hamas jedina prepreka između ljudi u Gazi i primirja”, dodao je, prenosi AFP.

Izrael i zemlje posrednice još uvijek čekaju odgovor islamističkog pokreta na prijedlog 40-dnevnog primirja povezanog s oslobađanjem talaca u Gazi, u zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael. Hamasovo izaslanstvo u subotu odlazi u Kairo kako bi nastavilo razgovore.

Napominjući da militanti Hamasa “tvrde da predstavljaju” palestinski narod Blinken je rekao da bi “ako je to istina, trebalo prihvatiti prekid vatre.” Američki državni tajnik također je procijenio da bi izraelski napad na Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze u kojem se nalazi više od milijun Palestinaca raseljenih zbog rata, prouzročio štetu “veću od onog što je prihvatljivo”.

Prema Blinkenu Izrael nije predstavio nikakav plan zaštite civila tijekom tog mogućeg napada. “U nedostatku takvog plana, ne možemo podržati vojnu operaciju velikih razmjera u Rafi, jer bi šteta koju bi prouzročila bila iznad onoga što je prihvatljivo“, rekao je. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u četvrtak potvrdio namjeru pokretanja ofenzive na Rafu “s dogovorom ili bez dogovora” o primirju. “Učinit ćemo što je potrebno da pobijedimo i porazimo našeg neprijatelja”, rekao je.

Izraelski premijer najavio invaziju na Rafu bez obzira na dogovor s Hamasom

 

Komentari

komentar

You may also like