Odgovor SAD-a ruskom MO na incident: štitit ćemo slobodu plovidbe i u Zaljevu Petra Velikog!

Na isti se događaj danas oglasilo i zapovjedništvo američke 7. flote, izjavivši, kako je njihov razarač USS John McCain (iz sastava udarne grupacije brodova na čelu s nosačem zrakoplova USS Ronald Reagan (CVN-76), naoružan navođenim raketama Arleigh Burke, op. GN.) „potvrdio pravo i slobodu plovidbe, osporavajući pretjerane ruske morske pretenzije“ u toj zoni. „Ta operacija, o slobodi plovidbe (FONOP) zaštiti prava, slobode i zakona o korištenju mora usvojenih od strane međunarodnog prava, osporava pretjerane morske pretenzije Rusije“, kazano je u zapovjedništvu američke 7. flote.

Američka se strana poziva na dokument iz 1984. g., prema kojemu je „SSSR objavio sustav ravnih početnih linija uz duž svojih obala, uključno i ravnu početnu liniju, koja Zaljev Petra Velikog definira kao unutarnje vode“.

„Ta zatvarajuća linija duga 106 morskih milja nije u skladu s međunarodnim pravom iz Morske konvencije o razgraničenju zaljeva. Označivši tu zaključnu liniju, SSSR je želio polučiti više unutarnjih voda i teritorijalnog mora od svoje obale, nego što na to ima pravo suglasno međunarodnom pravu. Rusija je nastavila to isto“, kazano je u zapovjedništvu američke 7. flote. Rečeno je također, kako su, provodeći ovu operaciju, SAD demonstrirale da te vode nisu rusko teritorijalno more i da se SAD ne slažu da je Zaljev Petra Velikog „povijesna uvala“ u skladu s međunarodnim pravom.

Sjedinjene Države nastavit će s operacijama u skladu s međunarodnim pravom i “letjet će, ploviti i raditi svugdje gdje je to dozvoljeno“ tim istim pravom, neovisno o mjestima bilo čijih morskih pretenzija, kazano je u istom priopćenju.

Drugim riječima, SAD, osim s Kinom, na Dalekom istoku otvaraju