Rat u Ukrajini ‘neće uskoro završiti’, kaže šefica američke obavještajne službe

Rat Ukrajine i Rusije koji je u tijeku “vjerojatno neće uskoro završiti”, rekla je šefica američke obavještajne službe. “Ciljanjem na kritičnu infrastrukturu Moskva ima za cilj stvoriti logističke prepreke koje ometaju sposobnost Ukrajine da premjesti snage i zalihe na front, usporiti ukrajinsku obrambenu proizvodnju i povećati pritisak na Kijev”, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe (DNI) Avril Haines tijekom saslušanja u Senatu o “prijetnjama diljem svijeta”, prenosi AA.

“Trebamo razmotriti načine izlaska iz rata, uključujući kroz pregovore, jer će se ova agresivna taktika vjerojatno nastaviti i rat vjerojatno neće uskoro završiti”, rekla je. Haines je zajedno s general-pukovnikom Zračnih snaga Obrambene obavještajne agencije Jeffreyjem A. Kruseom svjedočila o svjetskim prijetnjama pred Odborom za oružane snage Senata.

Avril Haines

‘Taktički proboji duž bojišnice’

Rusija ostvaruje “inkrementalni napredak” na bojnom polju s potencijalom za taktičke proboje duž linija bojišnice u područjima kao što su Donjeck i Harkov, rekla je Haines. “(Ruski predsjednik Vladimir) Putin ima sve agresivnije taktike protiv Ukrajine, kao što su udari na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu i ima za cilj uvjeriti Ukrajinu da će nastavak borbe samo povećati štetu Ukrajini i ne ponuditi joj uvjerljiv put do pobjede”, rekla je.

Putin je “pokušao kapitalizirati” globalne događaje, kao što je izbijanje sukoba između Izraela i Hamasa kako bi podijelio SAD i njegove saveznike, ustvrdila je Haines.

Komentari

komentar





You may also like