Ukrajinska vojska povukla se iz tri sela na istoku, Zelenski požuruje saveznike: ‘Još ne vidim ništa pozitivno’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da vitalno američko oružje počinje pristizati u Ukrajinu u malim količinama i da se proces mora odvijati brže jer napredujuće ruske snage to pokušavaju iskoristiti. Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da situacija na bojnom polju izravno ovisi o brzini isporuke strjeljiva Ukrajini, prenose agencije.

“Pravovremena potpora našoj vojsci… Danas još ne vidim ništa pozitivno po tom pitanju. Ima zaliha, pomalo su krenule, taj proces treba ubrzati”, rekao je, prenosi Reuters. “Još uvijek čekamo isporuke obećane Ukrajini”, istaknuo je Zelenski, dodajući da je Kijevu hitno potrebno obećano oružje kako bi mogao “promijeniti situaciju na bojnom polju”, prenosi Politico.

Sjedinjene Američke Države prošli su tjedan usvojile paket pomoći od gotovo 61 milijarde dolara, okončavši višemjesečni zastoj u Kongresu i pobudivši time nadu u Kijevu da će kritično slabe zalihe topničkih granata uskoro biti popunjene.

Medij: Sprema se ruska oluja!

Ukrajinsko povlačenje i sustavi Patriot

Glavni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski objavio je u nedjelju da su se ukrajinske snage povukle iz tri sela u Doneckoj oblasti na istoku zemlje. U priopćenju se navodi da su se kijevske snage “pomaknule na nove granice zapadno od Berdičija, Semenivke i Novomihailivka kako bi očuvale živote i zdravlje vojnika”, prenosi Politico. Sirski je istaknuo da se situacija za ukrajinske trupe pogoršala tijekom prošlog tjedna, dok Rusija pokušava preuzeti stratešku inicijativu i probiti liniju bojišnice.





Moskva planira preuzeti punu kontrolu nad regijama Donecka i Luhanska, a koncentrirala je napade u blizini Časiv Jara i Avdiivke, koju su snage Vladimira Putina zauzele u veljači. “Ruska vojska sada pokušava iskoristiti situaciju dok čekamo opskrbu od naših partnera. Upravo zato brzina isporuke znači stabilizaciju fronte”, rekao je Zelenski. “Rusija se priprema za ofenzivne akcije”, dodao je.

Ukrajinski čelnik također je istaknuo potrebu za isporukom sofisticiranih sustava protuzračne obrane Patriot koje Kijev želi kako bi se suprotstavio ruskim raketnim napadima dugog dometa i bespilotnim letjelicama. Zelenski je rekao kako je Kijev postigao određeni napredak u nabavi zaliha projektila za sustav Patriot, ali da još uvijek radi na nabavi novih lansera koji ispaljuju projektile.

Ukrajini se ne smije spominjati riječ na “P”





 

Komentari

komentar

You may also like