Ukrajina koristi američke rakete dugog dometa za napade na Krim, Rusi tvrde da ih obaraju

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro, prenosi dpa. Obujam i učinak napada na Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014., zasad nije poznat. Kijev još uvijek nije javno komentirao ruske tvrdnje.

Rusija, koja je unapala Ukrajinu prije više od dvije godine, često objavljuje samo navodne uspjehe protuzračne obrane u slučaju ukrajinskih napada raketama ili bespilotnim letjelicama. Ukrajina je prošlog utorka napala rusku vojsku na Krimu projektilima koje je nedavno dobila od SAD-a. Nezavisni mediji pisali su o napadima na tri vojne baze na Krimu, što je dovelo do nekoliko žrtava.

S-400 (Foto: Wikimedia Commons)

Washington je proteklih tjedana najavio da će Ukrajini, u sklopu novog paketa vojne pomoći, poslati rakete ATACMS, koje imaju još veći domet. Domet dosad poslanih projektila bio je ograničen na 165 kilometara. Krim je ključno uporište za ruske snage s obzirom na vojnike, oružje i strjeljivo koji prolaze kroz crnomorski poluotok. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obvezao se vratiti sav teritorij koji je Rusija zauzela, uključujući Krim.

Pentagon se u početku protivio raspoređivanju ovih projektila dugog dometa, strahujući da bi njihovo uklanjanje iz američkog arsenala potkopalo spremnost američke vojske. Strahovalo se i da bi Ukrajina mogla upotrijebiti ove projektile za napade duboko u ruski teritorij i tako potencijalno eskalirati sukob prema izravnom sukobu između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Velika simultana NATO akcija za skeniranje ruskih položaja na Krimu





 

Komentari

komentar





You may also like