Velika simultana NATO akcija za skeniranje ruskih položaja na Krimu

Ruski izvori, uključujući think tank Rybar, izvješćuju da je sedam zrakoplova NATO-a, koji se sastoje od četiri zrakoplova za elektroničko izviđanje i tri bespilotne letjelice, tragalo za položajima ruske protuzračne obrane na poluotoku Krim. To se navodno događalo tijekom 23. i 24. travnja.

Rybar navodi da su ukrajinske oružane snage lansirale tri rakete mamac ADM-160 MALD, od kojih je svaka ciljala na različite lokacije: Sevastopolj, selo Steregušete i tjesnac Kerč. Mamci su lansirani 23. travnja i imali su za cilj izazvati reakciju ruske protuzračne obrane i očitati radarske signale ruske protuzračne obrane.

Raketa mamac ADM 160-MALD

Poslani mamci, a onda praćen radarski trag ruskih sustava

Istovremeno, Boeing P-8 Poseidon lebdio iznad voda Crnog mora blizu rumunjskih teritorijalnih voda. Par MQ-9A viđen je u blizini teritorijalnih voda Bugarske, a oba zrakoplova pripadaju Zračnim snagama Sjedinjenih Država. Osim toga, izviđački zrakoplov Boeing RC-135 Rivet Joint iz Ujedinjenog Kraljevstva istog je dana krenuo u misiju iznad Crnog mora. Francuska je pridonijela aktivnosti raspoređivanjem E-3 Sentry AWACS u pratnji četiri lovca Dassault Rafale.

Izviđačka misija nastavljena je 24. travnja, a sudjelovali su talijanski zrakoplov G550 CAEW i dron Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk iz sastava Zračnih snaga SAD-a. Dron RQ-4B je letio najbliže zračnom prostoru poluotoka Krim.

Položaji mamaca i NATO izviđačkih aviona, Izvor Rybar/Telegram

Moguće mete idućeg napada?

Ruski Rybar, donekle objektivan kanal blizak ruskim obavještajnim službama koji je često prvi među ruskim medijima pisao otvoreno i o ruskim gubitcima, piše da postoji realna sumnja da ovo NATO izviđanje uvod u predstojeći ukrajinski napad. Naime, znanje o položajima ruske obrane, jasno, omogućuje napad na tu istu obranu, ali i zaobilaženje obrane. Mediji već danima špekuliraju da bi Krimski most potencijalno mogao biti meta napada raketa dugog dometa ATACMS koje je Ukrajina nedavno dobila.

New York Times je pisao da je ovaj projektil tajno ušao u Ukrajini i prije službene objave Washingtona i da je korišten tijekom jutarnjeg napada 17. travnja, gdje su ukrajinske oružane snage uspješno napale rusku zračnu bazu na Krimu i uništili značajan dio ruskog sustava S-400.





Prema Rybarovoj analizi, navodni napad mogao se dogoditi tijekom ruskog svibanjskog blagdanskog tjedna. Rybar predviđa 7. svibnja kao izvediv datum. Drugi predloženi datum je 9. svibnja, koji se podudara s proslavom Dana pobjede Ruske Federacije, tradicionalno obilježenom vojnom paradom ispred Kremlja na Crvenom trgu. Meta bi, pišu, mogao opet biti Krimski most. No, sudeći prema lokacijama ukrajinskih odaslanih mamaca, meta bi mogla biti i/ili infrastruktura Crnomorske flote u Sevastopolju (još jednom).

Razoran ukrajinski napad na S-400 sustave na Krimu





Komentari

komentar

You may also like