O nama

Poštovani čitatelji analitičkog portala Geopolitika News!

Ono što nas je svojedobno ponukalo na pokretanje portala Geopolitika News bila je, u prvom redu, spoznaja o zabrinjavajućoj razini političke svijesti i zrelosti hrvatskog naroda, poglavito kada je riječ o vanjskoj politici, konjukturi međunarodnih odnosa i njihovoj povijesnoj uvjetovanosti, pozicijama glavnih svjetskih središta moći i njihovim refleksijama na aktualni razvoj ukupnih društvenih, političkih i gospodarskih procesa u globaliziranom svijetu.

Nedostatak stručnih i profesionalnim novinarskim i analitičkim načelima vođenih medija ovakve vrste (ne samo na hrvatskom medijskom prostoru) ne može pridonijeti otklanjanju te negativne pojave, naprotiv! Dovdi jedino do još veće erozije i deficita kvalitetnih i stručno obrađenih informacija i tema iz sfere međunarodnih odnosa i vanjske politike, koje toliko utječu na naš svakodnevni život.

Aktualni turbulentni geopolitički i geoekonomski procesi, kao i nova geostrateška pozicioniranja praćena povišenjem latentnih i klasičnih vojnih sukoba višeg ili nižeg intenziteta, pred našim očima oblikuju novu globalnu sliku svijeta koja prijeti nestankom malih naroda sa svjetske političke pozornice (ne zbog njihove veličine, već isključivo zbog stupnja političke neobrazovanosti pa i političke nekulture, koja ne ostavlja dovoljno prostora za iznalaženje onih predvodničkih političkih snaga koje su sposobne iznijeti teret povijesne odgovornosti za stanje nacije i države u ovim neizvjesnim i sudbonosnim vremenima). A opasna vremena uvijek su tijekom povijesti težila iznalaženju hrabrih i mudrih ljudi. Neuspjeh njihovog pronalaska u pravilu je za male narode imao katastrofalne i pogubne posljedice, koje su nerjetko rezultirale i njihovim potpunim fizičkim nestankom s lica zemlje, o čemu svjedoče primjeri od drevnih biblijskih vremena pa do suvremenog doba ljudske civilizacije.

Analitički portal Geopolitika News, u svojim analizama svjetskih i regionalnih kriznih žarišta i prosudbama njihovih budućih kretanja, rukovodi se isključivo profesionalnim i znanstvenim pristupom, maksimalno izbjegavajući svugdje u svijetu rastući navijačko-propagandistički trend unutar ove složene profesije, koji je onda degradira i obezvrjeđuje, svodeći je na razinu tematike kojom se svatko može baviti.

U potpunosti smo svjesni kako zbog takvog pristupa, u kojem emocije i navijačke strasti ustupaju mjesto činjenicama, možemo izazivati i negativne reakcije onih koji se u geopolitiku i analitiku ne razumiju dovoljno, ili im jednostavno smetaju stavovi koji ne idu u prilog njihovom pogledu na svijet, njihovim ovim ili onim favoritima.

Međutim, uvjereni smo, kako upravo nepristranošću i profesionalizmom možemo osigurati povjerenje naših čitatelja i širiti njihov krug daleko izvan granica Hrvatske. Jer samo Istina vodi u puninu slobode, dok je najveća rušilačka sila – neznanje. Redakcija portala Geopolitika News želi vam ugodno druženje s našim vrsnim analitičarima, u nadi da ćemo barem donekle uspjeti pridonijeti ciljevima koje smo ispred sebe tako ambiciozno postavili.

S poštovanjem,

Zoran Meter
Glavni urednik

Autor: