Top tema: Nakon summita s Bidenom Putin odlazi u Kinu?

U diplomaciji na najvišoj razini triju ključnih zemalja svijeta – SAD-a, Kine i Rusije, nešto se ozbiljno „kuha“. Ostale zemlje, bez obzira na njihov različit status umišljenih veličina, mogu samo promatrati sa strane i čekati što će se dogoditi i koje će im upute za daljnje ponašanje na globalnoj političkoj i gospodarskoj sceni dati njihove gazde. Tako barem proizlazi iz analize slijedeće vijesti koja je stigla iz Pekinga:

U utorak, 25. svibnja, Kina i Rusija u Moskvi su održale novi krug razgovora o strateškoj sigurnosti. Posljednjih mjeseci svijet je pokazao opasan trend nereda ili napetosti u pojedinim regijama, uključujući Bliski istok, Istočnu Europu, Srednju Aziju i zapadni Pacifik, zbog globalnog strateškog pomaka SAD-a, objavio je jučer kineski medij Global Times, koji je u stvari glasilo vladajuće kineske KP.

Visoki kineski diplomat Yang Jiechi i tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev predsjedali su navedenim skupom u Moskvi.

Global Times navodi kako su slični stavovi Kine i Rusije prema SAD-u „jasan signal svijetu da se američka hegemonija više neće tolerirati, a da svjetski poredak kojim dominiraju SAD i njihovi saveznici nije u stanju zadržati stabilnost u mnogim regijama. Američko brzopleto povlačenje iz Afganistana rezultira rastućim nasilnim napadima u zemlji, a palestinsko-izraelski sukob nanio je velike žrtve, pri čemu je američki stav blokirao međunarodno posredovanje posredstvom Vijeća sigurnosti UN-a. To su sve znakovi koji zabrinjavaju Kinu, Rusiju i druge relevantne zemlje zbog kolebljivog “Pax Americana”, navode stručnjaci sa spomenutog skupa u Moskvi.

Yang Jin, stručnjak s Instituta za ruske, istočnoeuropske i srednjoazijske studije pri Kineskoj akademiji društvenih znanosti, izjavio je za Global Times da se SAD, kad izvrši pritisak na Kinu i Rusiju, povuče iz mnogih regija s neriješenim problemima, a te su regije poput Bliskog Istoka i Srednje Azije usko povezane s interesima Kine i Rusije.
„Dakle, Peking i Moskva moraju održavati blisku koordinaciju kako bi riješili predstojeću situaciju, uključujući način uspostave novog poretka kojim će se zamijeniti onaj kojim dominiraju SAD, kada ovaj postane potpuno nefunkcionalan“, izjavio je Yang Jin.

Nakon što je u utorak potvrđeno da će se američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin sastati 16. lipnja u Ženevi, navedeni kineski stručnjak osvrnuo se na tu temu, kazavši  kako je također razumno da Putin posjeti Kinu nakon summita na vrhu između Rusije i SAD-a, radi daljnje koordinacije s Pekingom o globalnim pitanjima.





Putin bi mogao posjetiti Kinu nakon summita s Bidenom i prije 20. godišnjice potpisivanja Kinesko-ruskog sporazuma o prijateljstvu (1. srpnja 2001.), kazao je.

Ovoj vijesti mogli bismo pridodati i slijedeću, koja samo potvrđuje uvodnu rečenicu iz ovoga teksta:

Kineski i američki visoki trgovinski dužnosnici održali su u četvrtak ono što obje strane opisuju kao “iskrenu” raspravu, u prvom telefonskom pozivu otkako je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost, dajući pozitivan signal da dvije najveće svjetske ekonomije ponovno počinju komunikaciju usred rastućih neizvjesnosti i dugotrajnih sporova po širokom spektru pitanja.





Kineski potpredsjednik vlade Liu He održao je telefonski razgovor s američkom trgovinskom predstavnicom Katherine Tai, tijekom kojeg su vodili “iskren, pragmatičan i konstruktivan dijalog sa stavom jednakosti i uzajamnog poštovanja”, izvijestilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine.

“Obje strane vjeruju da je razvoj bilateralne trgovine vrlo važan i razmijenile su mišljenja o pitanjima koja zabrinjavaju jedna drugu i složile se da će i dalje održavati komunikaciju”, navodi se u priopćenju. Gotovo identične riječi o radosti nastavka dijaloga s Pekingom stigle su i s američke strane tj. Ureda američkog trgovinskog predstavništva.

Komentari

komentar

You may also like