Američka vojska u Siriji napala ciljeve povezane s Iranom

Američka vojska priopćila je da je jučer izvela zračne napade u sirijskom Deir al-Zoru na objekte koje koriste skupine povezane s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC), piše Reuters.

Napadi su uslijedili iako su Sjedinjene Države imale za cilj odgovoriti na nacrt sporazuma koji je predložila Europska unija kojim bi se vratio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. koji je bivši predsjednik Donald Trump napustio, a sadašnji predsjednik Joe Biden pokušao oživjeti.

Središnje vojno zapovjedništvo je u priopćenju reklo da su takvi napadi bili usmjereni na zaštitu američkih snaga od napada skupina koje podupire Iran. Američko Središnje zapovjedništvo nazvalo je napade “proporcionalnom akcijom s namjerom da se ograniči rizik od eskalacije i minimizira rizik od žrtava”.

U priopćenju o američkim napadima u utorak ne spominje se je li bilo žrtava i ne navodi jesu li zračni napadi izvedeni letjelicama s posadom ili bez posade. U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, većina njih na istoku.

Komentari

komentar





You may also like