Sastanak SAD-a i Izraela oko zajedničke strategije u vezi Irana

SAD i Izrael su u “kritičnom trenutku” po raznim sigurnosnim pitanjima i trebali bi razviti zajedničku strategiju, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izraelskom premijeru Naftali Bennettu u Jeruzalemu u srijedu. Sullivanov 30-satni posjet Izraelu i palestinskim teritorijima, nekoliko dana prije Božića, ukazuje na hitnost u želji Washingtona da ojača dugogodišnji savez. Bennett je kazao da su “produktivni” razgovori uključivali pitanje “rastuće prijetnje koju predstavljaju Iran i njegovi pregovori sa svjetskim silama”, prenosi Reuters.

Izrael se godinama već odlučno suprotstavlja bilo kakvom sporazumu zapadnih sila s Iranom o ograničavanju iranskog nuklearnog programa. “Ono što se događa u Beču ima duboke posljedice za stabilnost Bliskog istoka i sigurnost Izraela u nadolazećim godinama”, rekao je Bennett američkom predstavniku.

Otkako se Trump povukao iz prvotnog sporazuma, Iran je počeo s naglim obogaćivanjem urana, poričući bilo kakve vojne namjere. Sullivan je rekao da ga je predsjednik Joe Biden poslao “jer smo u kritičnom trenutku za obje naše zemlje u nizu sigurnosnih pitanja zbog kojih je važno da sjedimo zajedno i razvijemo zajedničku strategiju, zajednički pogled”. Izrael je dugo davao naslutiti da bi, ako misli da je diplomacija dospjela u slijepu ulicu, mogao posegnuti za preventivnim napadima na nuklearne objekte kako bi svom zakletom neprijatelju uskratio sredstva za izradu bombe.

Najprodavanije izraelske novine Yedioth Ahronoth upitale su budućeg načelnika zračnih snaga, general-bojnika Tomera Bara, je li njegov korpus spreman napasti Iran “sutra”, ako bude potrebno. On je odgovorio: “Da.” Sullivan je trebao otputovati na okupiranu Zapadnu obalu kako bi se sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, čiji su pregovori o državnosti s Izraelom pod pokroviteljstvom SAD-a u zastoju od 2014. godine. Izraelski ministar obrane Benny Gantz objavio je na Twitteru da je izvijestio Sullivana o “mjerama za izgradnju povjerenja” koje su u tijeku s Abbasovom palestinskom administracijom. Nije spomenuo izgradnju izraelskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, potez kojeg je Bidenov ured osudio.

Komentari

komentar





You may also like