Cijene nafte u padu, čeka se objava američkog indeksa cijena robe i usluga

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa, javlja Reuters. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 76 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,89 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 78,04 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,29 dolara.

Potporu cijenama pružile su u utorak procjene nekih analitičara da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u ožujku produljiti sporazum o smanjivanju opskrbe i stišana zabrinutost za kinesku potražnju. U srijedu su se trgovci ponovo koncentrirali na signale iz američke središnje banke da bi mogla sniziti kamatne stope tek krajem proljeća, kasnije no što se očekivalo. Dužnosnica Feda Michelle Bowman naznačila je u utorak da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa u prvom redu zbog kontinuiranog rizika inflacije. Trgovci pak strahuju da bi visoke stope u duljem razdoblju mogle zakočiti gospodarski rast i prigušiti potražnju za naftom.

“Moć inflatornih očekivanja ne smije se potcjenjivati”, zaključio je u bilješci Tamas Varga iz brokerske kuće PVM. “Ako američki PCE (indeks cijena robe i usluga za osobnu potrošnju – op. ur.) sutra bude viši no što se očekivalo, (cijene nafte) možda su dosegnule privremeni plafon”, objasnio je Varga. Fed smatra indeks pouzdanim pokazateljem inflacije i ključnim faktorom pri odlučivanju o kamatnim stopama. Ministarstvo trgovine objavit će u četvrtak podatak za siječanj.

Uteg cijenama nafte bio je u srijedu i rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 8,43 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju za podatke udruge proizvođača API. Rast je višestruko nadmašio očekivanja analitičara iz Reutersovog istraživanja.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,39 dolara, na 82,22 dolara.

Nakon zabrane uvoza ruske nafte u EU, Indija postala najveći opskrbljivač Europe – ruskom naftom





Komentari

komentar





You may also like