Erdogan i treći dan izbjegava javne nastupe dok se približavaju izbori: Nagađanja da je ozbiljno bolestan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkazao je svoj nastup u predizbornoj kampanji i treći dan nakon što se razbolio od, kako su dužnosnici opisali, crijevne infekcije. Erdogan traži treći predsjednički mandat na izborima u Turskoj 14. svibnja. Trebao se pojaviti na otvaranju mosta i političkom skupu u južnom gradu Adani, ali njegov se raspored promijenio danas i tvrde da će prisustvovati ceremoniji otvaranja putem video veze.

Erdogan je zbog bolesti morao prekinuti TV intervju u utorak, a ministar zdravlja Fahrettin Koca kasnije rekao je kasnije da Erdogan boluje od “gastrointestinalne infekcije”. Njegovi izborni skupovi planirani za srijedu i četvrtak su otkazani. Izgledao je blijedo jučer dok je putem video veze otvarao nuklearnu elektranu Akkuyu u svom prvom javnom pojavljivanju nakon bolesti. Ostali članovi sadašnje vlade pokušali su odagnati zabrinutost oko zdravlja 69-godišnjeg vođe uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora sljedećeg mjeseca.

Zadnjih dana se na društvenim mrežama pojavila informacija da je Erdogan doživio srčani udar i da je hospitaliziran. U srijedu se na ovu temu oglasio turski Centar za borbu protiv dezinformacija, osnovan pod okriljem odjela za komunikacije administracije turskog predsjednika Erdogana i demantirao spomenutu verziju o srčanom udaru i hospitalizaciji.

“Navodi da je predsjednik Erdogan imao srčani udar i da je hospitaliziran nisu točni. Predsjednik će posredstvom videokonferencije sudjelovati na svečanosti prvog utovara goriva u Atomsku centralu Akkuyu, koja će se održati sutra”, objavio je centar na svojoj Twitter stranici. Turski potpredsjednik kazao je da je Erdogan “blago prehlađen”.

Nedavne ankete dale su blagu prednost Erdoganovog glavnom protukandidatu Kemalu Kilicdarogluu usred gospodarske krize i potresa u veljači koji je ubio više od 50 000 ljudi. Erdogan, koji je bio podvrgnut operaciji crijeva 2011., vlada Turskom od 2003., prvo kao premijer, a kao predsjednik od 2014. Vodio je žestoku kampanju posljednjih tjedana, nazočivši na nekoliko događaja diljem zemlje svaki dan.

Komentari

komentar





You may also like