tigraj tigray ethiopija etiopija

Etiopski i tigrajski vojni čelnici postigli su dogovor o humanitarnom koridoru

Etiopijski i tigrajski čelnici složili su se oko uspostave humanitarnog pristupa ratnoj zoni. Također, sinoć su formirali zajednički odbor za razoružanje, produživši primirje dogovoreno prošli tjedan. Zapovjednici, koji se od ponedjeljka sastaju u kenijskom glavnom gradu Nairobiju, potpisali su sporazum kojim se nalaže povlačenje iz svih oblika vojnih aktivnosti. Obje su se strane složile zaštititi civile i olakšati dostavu humanitarne pomoći u regiju s više od pet milijuna ljudi. U sporazumu se navodi da će se razoružanje “obaviti istovremeno s povlačenjem stranih i ne-etiopskih vojnih snaga” iz Tigraja, prenosi AP.

Od početka rata u studenom 2020., trupe Eritreje, sjevernog susjeda Etiopije pomagale su vladi u borbi protiv Narodnog oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF), frakcije koja je bila na čelu regije Tigraj na sjeveru Etiopije koja se htjela odvojiti. Glavni etiopski pregovarač Redwan Hussein rekao je da su pregovori uspostavili pogodno okruženje za tekuće mirovne pregovore i sugerirao da će se sljedeća runda “najvjerojatnije” održati u samom Tigraju nakon čega će uslijediti sastanak u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije. Obje strane optužuju jedna drugu za početak građanskog rata, koji je uslijedio nakon odluke uprave Tigraja da nastavi s izborima koje je središnja vlada htjela odgoditi.

Brutalne borbe u Tigraju, koje su se proširile na regije Amhara i Afar dok su snage iz Tigraja pokušavale probiti vojnu blokadu svoje regije, ponovno su se rasplamsale u kolovozu nakon nekoliko mjeseci zatišja koje je omogućilo dolazak tisućama kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć. Desetljeća duge dominacije TPLF-a nad vladom Etiopije su završile izborom Abiya Ahmeda za predsjednika 2018. Tigrajci su zasebna etnička skupina sa svojim jezikom. Iako je jedna od 11 regija Etiopije, regija Tigraj je prije rata činila gotovo polovicu ekonomije te države.

Prošlomjesečno istraživanje belgijskog sveučilišta Ghent pokazalo je da je rat najveći aktualni sukob u svijetu koji uključuje oko pola milijuna vojnika i broj poginulih koji se procjenjuje na između 300-600 000, uključujući stotine tisuća civila. Za ratne zločine optužene su obje strane. Telefonske i internetske veze u Tigraju i dalje su u prekidu, a strani novinari i istraživači ljudskih prava i nisu dobrodošli, što komplicira izvještavanje.

Komentari

komentar





You may also like