Finska odustala od projekta nuklearne elektrane s Rusijom

Udruženje eneregetskih kompanija Fennovoima u ponedjeljak je objavilo da je poništen ugovor s ruskom državnom tvrtkom Rosatom o izgradnji nuklearne elektrane u Finskoj zbog, tvrde, kašnjenja i povećanog rizika zbog rata u Ukrajini, izvještava Reuters.

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti, ovom objavom konačno je poznata sudbina planirane elektrane na finskom rtu Hanhikivi, projekta koji je od početka imao političku dimenziju. Fennovoima je objavila kako je poništila ugovor zbog „značajnog kašnjenja i neuspjeha u provedbi projekta“ za koje je odgovoran RAOS Project, finska podružnica Rosatoma. „Rat u Ukrajini povećao je rizike projekta. RAOS nije uspio u ublažavanju tih rizika“, dodaje se u priopćenju.

Elektranu Hanhikivi naručila je Fennovoima, udruženje sačinjeno od finskih dionika, uključujući tvrtke Outokumpu, Fortum i SSAB. Finske kompanije imale su dvije trećine vlasništva, a ostatak je pripadao RAOS-u. Sudbina nuklearke bila je nejasna od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače, a posljednja građevinska dozvola trebala je biti izdana do kraja ove godine. Finski ministar gospodarstva Mika Lintila je od početka ruske invazije ponavljao da je „apsolutno nemoguće“ da vlada sad izda posljednju dozvolu.

Uprava Fennovoime objavila je da je prerano razmatrati buduće korake te hoće li tražiti nove partnere za projekt. Troškovi izrade elektrane procijenjeni su na 7,5 milijardi eura, a energetsko udruženje već je potrošilo između 600 i 700 milijuna eura.

Komentari

komentar





You may also like