Jordanska kraljica: Dvostruki standardi Zapada šokantni su za arapski svijet!

Jordanska kraljica Rania al-Abdullah optužila je zapadne čelnike za “očigledne dvostruke standarde” jer nisu osudili smrt civila u izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze, dok izraelski rat protiv Hamasa prijeti destabilizacijom odnosa između američkih i arapskih čelnika, navodi u srijedu američki CNN za kojeg je kraljica dala ekskluzivni intervju.

U ekskluzivnom intervjuu s dopisnicom CNN-a Christiane Amanpour,  jordanska kraljica je izjavila slijedeće:

“Ljudi diljem Bliskog istoka, uključujući Jordan, jednostavno smo šokirani i razočarani odgovorom svijeta na katastrofu koja se razvija. Tijekom proteklih nekoliko tjedana svjedočili smo evidentnim dvostrukim standardima u svijetu. Kada se dogodio 7. listopada (dan Hamasovog terorističkog napada na južni Izrael, op.GN.), svijet je odmah i nedvosmisleno podržao Izrael i njegovo pravo na samoobranu i osudio napad. Ali ono što vidimo u zadnjih nekoliko tjedana… vidimo tišinu u svijetu.”

Kraljica Rania al-Abdullah je naglasila da se “prvi put u modernoj povijesti promatra takva ljudska patnja, a (zapadni) svijet čak i ne poziva na prekid vatre”.

“Ovo je prvi put u modernoj povijesti da postoji takva ljudska patnja, a svijet čak i ne poziva na prekid vatre. Dakle, šutnja je zaglušujuća – i za mnoge u našoj regiji čini zapadni svijet sukrivcem.”

“Govore li nam da je pogrešno ubiti obitelj, cijelu obitelj, na nišanu, ali je u redu granatirati ih do smrti? Mislim, ovdje postoje evidentni dvostruki standardi”, rekla je. “To je šokantno za arapski svijet.”





Arapski čelnici izrazili su frustraciju uočenom nespremnošću SAD-a da pokuša obuzdati izraelsku opsadu; Jordan, Egipat i Palestinske vlasti odustali su od planiranog summita u Jordanu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom prošli tjedan.

Washington, blizak saveznik Izraela, ostao je ustrajan u svojoj podršci odmazdi na Gazu od strane vlade premijera Benjamina Netanyahua i odbacio je pozive na prekid vatre – navodi CNN.

Jučer smo na ovu temu objavili izvrstan komentar našeg urednika Zorana Metera koji je ukazao na frapantnu šutnju zapadnih političara na očiti masakr koji se odvija u civilima prenapučenoj Gazi zbog prekomjerne sile koju koristi Izrael u borbi protiv Hamasovih militanata, pozvavši se pritom na tekst utjecajnog američkog medija The Washington Post. Komentar, koji upravo ukazuje na dvostruke standarde o kojima za CNN govori i jordanska kraljica, kao i na opasnost da „elitistički Zapad“ ostane izoliran od ostatka svijeta, možete pogledati na poveznici ispod teksta.





Podsjećamo: Jordan je jadan od najvećih američkih partnera u bliskoistočnoj regiji. Također ima i najdužu granicu s Izraelom, a u Hašemitskom kraljevstvu živi čak 40% od ukupnog broja registriranih palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku. Gotovo polovica sadašnjeg stanovništva Jordana palestinskog je porijekla, uključujući i samu kraljicu Rania al-Abdullah. Državni vrh u Ammanu nedavno nije dozvolio dolazak američkog predsjednika u Jordan, koji je trebao uslijediti odmah nakon njegova posjeta Izraelu, zbog otvorene proizraelske politike američkog čelnika – kako je službeno priopćeno. Osim toga, u glavnom gradu održani su i veliki prosvjedi protiv Izraela i SAD-a, kao, uostalom, i diljem regije i svijeta.

Z. Meter: Zbog zatvaranja očiju pred masakrom i dvostrukih mjerila, Globalni jug zauvijek klizi iz ruku elitističke „zlatne milijarde“

 

Komentari

komentar

You may also like