Kina gradi više od 100 silosa za interkontinentalne balističke rakete

Kineska vlada počela je s izgradnjom 119 silosa u sjevernom dijelu zemlje za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), objavio je u srijedu američki medij The Washington Post.

Do takvih su zaključaka došli djelatnici James Martin Center for Nonproliferation Studies  iz Kalifornije koji su pregledali fotografije snimljene komercijalnim satelitima.

Gradnja se izvodi u pustinji, u kineskoj regiji Gansu. Prema američkom mediju, “na 119 gotovo identičnih gradilišta postoje elementi koji ponavljaju one koji su viđeni na postojećim lanserima namijenjenim kineskom arsenalu nuklearnih bojevih glava.” Na slikama su navodno istraživači pronašli i “djelomično dovršeno zapovjedno mjesto”.

“Izgradnja više od 100 novih silosa, ako bude dovršena, bila bi povijesna promjena za Kinu, s relativno skromnim arsenalom od 250 do 350 nuklearnih oružja za koja se vjeruje da su u zemlji”, navodi WP“Stvarni broj projektila koji će se smjestiti u ove silose je nepoznat, ali može biti znatno manji. U prošlosti je Kina stvarala lažne mine”, stoji u tekstu.

James Martin Center vjeruje da “Kina dijelom proširuje svoje nuklearne snage kako bi zadržala odvraćanje”. Prema istraživačima, Peking nastoji imati nuklearni arsenal koji bi ostao nakon “prvog udara iz Sjedinjenih Država” i koji bi bio dovoljan za “svladavanje američke proturaketne obrane”. Medij navodi da je Pentagon prethodno upozorio na kinesku izgradnju nuklearnog arsenala.

 





Komentari

komentar

You may also like