Kina namjerava nastaviti suradnju s Rusijom u IT sektoru

Rusija, pod snažnim djelovanjem oštrih sankcija, ubrzano postaje odsječena od zapadnog razvojnog ekonomskog modela i njegovih ključnih institucija i bit će primorana tražiti vlastiti razvojni put. U tom smislu Moskva, najvjerojatnije, najveću pomoć očekuje od Pekinga u onim segmentima u kojima će rusko gospodarstvo najozbiljnije osjetiti deficit zapadnih industrijskih, prije svega visokotehnoloških proizvoda i komponenti.

Kina, za sada, čini se, pokazuje solidarnost s novonastalom složenom situacijom po svog velikog azijskog susjeda nakon ruske vojne invazije na Ukrajinu, što proizlazi iz brojnih službenih priopćenja kineskog državnog vrha. Iako, naravno, Kina, kao golema zemlja i isto takva ekonomija, zbog Rusije sigurno neće težiti radikalizaciji svojih odnosa sa Zapadom, već će i dalje ustrajavati na politici globalne otvorenosti i međusobne suradnje sa svima. Koliko će u tome biti uspješna s obzirom da, prije svega Zapad, formira svoje interesne i savezničke “klubove”, teško je reći. Ali Peking očito smatra da vrijedi pokušati.

Što se tiče onog prvog, tj. solidarnosti Pekinga s Moskvom, prenosimo današnju vijest, prema kojoj će Kina nastaviti suradnju s Rusijom u području informacijske tehnologije i prema kojoj je spremna surađivati ​​na standardima informatizacije industrija i stvaranju zajedničkih internetskih platformi. To je u četvrtak, 3. ožujka, objavio ruski TASS, prenoseći riječi Wang Jianweia, zamjenika voditelja Odjela za razvoj informacijske tehnologije Ministarstva industrije i informatizacije NR Kine, izrečene na sudjelovanju u radu Ekonomskog foruma u sibirskom gradu Krasnojarsku.

Prema riječima kineskog državnog službenika, to će povećati razinu razvoja obiju zemalja.

“… zadovoljstvo nam je nastaviti suradnju s Rusijom na području informatizacije, kao i jačanju suradnje na tehničkom području. Konkretno, u područjima kao što su Big Data…, cloud tehnologije, …, stvoriti zajedničke državne standarde za informatizaciju, …, stvoriti nove internetske platforme, koje bi trebale pomoći tvrtkama u našim zemljama u procesu informatizacije…”, izjavio je Jianwei.

Naglasio je kako Kina već ima pozitivno iskustvo u stvaranju standarda informatizacije u gospodarstvu, elektroenergetici i drugim područjima.  Osim toga, industrijske aplikacije i internetske platforme za industrijske tvrtke koje se koriste u Kini dokazale su svoju isplativost i Kina je spremna razmijeniti to iskustvo s Rusijom.





Komentari

komentar

You may also like