xi bill gates

Kineski predsjednik Xi Jinping se sastao sa “prijateljem” Billom Gatesom

Kineski predsjednik Xi Jinping sastao se danas u Pekingu s Billom Gatesom, suosnivačem Microsofta i supredsjedateljem Zaklade Billa i Melinde Gates, izvijestio je državni medij Global Times.

“Ti si prvi američki prijatelj kojeg sam sreo u Pekingu ove godine”, rekao je Xi Gatesu prema izvješću kineskih državnih medija. “Često kažem da temelj kinesko-američkih odnosa leži u vezama među ljudima. Uvijek smo polagali nade u američki narod i nadamo se da će narodi naše dvije zemlje održati svoje prijateljstvo”, rekao je Xi.

Xi je pohvalio Gatesa i njegovu zakladu za njihovu dugoročnu predanost “globalnom smanjenja siromaštva, zdravlju, razvoju, kao i javnom blagostanju i dobrotvornom radu”. Predsjednik Xi također je rekao Gatesu da je Kina voljna surađivati ​​s njim i njegovom zakladom kako bi se nastavilo jačati suradnja u relevantnim poljima i pružiti potpora i pomoć drugim zemljama u razvoju.

Gates je rekao da posjećuje Kinu prvi put od 2019. Gates je posljednji milijarder visokog profila koji je posjetio zemlju posljednjih mjeseci, izvijestio je Fox Business. Suosnivač Microsofta u srijedu je preko Twittera poručio: “Upravo sam sletio u Peking prvi put od 2019., gdje sam uzbuđen što ću ga posjetiti s partnerima koji rade na globalnim zdravstvenim i razvojnim izazovima s @gatesfoundation već više  od 15 godina”.

Xi je 2020. napisao pismo u kojem se zahvalio Gatesu i Zakladi Billa i Melinde Gates što su obećali oko 5 milijuna dolara zemlji u borbi protiv COVID-a prema Fox Businessu. U četvrtak je Zaklada Billa i Melinde Gates priopćila da će osigurati 50 milijuna dolara u sljedećih pet godina kako bi pomogla kineskim naporima u borbi protiv bolesti. Zaklada Bill & Melinda Gates najavila je obnovu suradnje s gradskom vladom Pekinga i Sveučilištem Tsinghua kako bi podržala Global Health Drug Discovery Institute (GHDDI) “u njegovim naporima da poboljša zdravstvene ishode diljem svijeta kroz terapije koje spašavaju živote za zarazne bolesti kao što su

Gates se povukao s čela Microsofta i čini se da je u inozemstvu kako bi se usredotočio na rad globalne dobrotvorne organizacije koju je osnovao sa svojom bivšom suprugom. Ostali posjeti visokog profila Kini ove godine uključivali su posjete Elona Muska iz Tesle i Tima Cooka iz Applea. Očekuje se da će američki državni tajnik Anthony Blinken uskoro posjetiti Kinu. Tijekom Muskova trodnevnog posjeta Kini, šef Tesle provjerio je poslovanje diva električnih vozila i sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova. Izvršni direktor JPMorgan, Chasea Jamie Dimon također je posjetio Kinu ranije ovog mjeseca tijekom putovanja u Aziju kako bi se sastao sa zaposlenicima tamo i u susjednom Tajvanu.





Komentari

komentar

You may also like