Kuleba: Razgovori u Saudijskoj Arabiji predstavljaju “prekretnicu”

Prošlotjedni razgovori u Saudijskoj Arabiji predstavljaju “prekretnicu” za Kijev, jer su pokazali da je moguće dobiti podršku svijeta za plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova, prenosi Reuters.

“Ako zemlja želi biti u prvome redu svjetske politike, mora biti dio tih koordinacijskih sastanaka”, rekao je Dmitro Kuleba u intervjuu Reutersu, misleći na razgovore u Džiddi i nešto manji sastanak ljetos u Kopenhagenu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjelovalo je u pregovorima u Džiddi, na kojima je Kijev pokušao dobiti široku međunarodnu potporu za ključna načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

Zelenski je ranije istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju tih načela održi kasnije tijekom godine.

Kuleba je rekao da se broj država zainteresiranih za sudjelovanje na sličnim sastancima “dramatično povećao” posljednjih tjedana. “Potpuno smo zadovoljni dinamikom tog procesa”, rekao je. “Vjerujem da je sastanak u Džiddi bio prekretnica jer smo prvi put okupili zemlje koje predstavljaju cijeli svijet, a ne samo Europu i Sjevernu Ameriku”, dodao je.

Rusija je rekla da je otvorena za razgovore s Kijevom, ali ustraje u tome da su četiri pokrajine koje je okupirala prošle godine sada njezin teritorij, kao i Krim koji je anektirala 2014. To su uvjeti koje Kijev neće prihvatiti.





Borba za utjecaj u Africi

Kuleba je priznao da suprotstavljanje ruskom utjecaju na mjestima kao što je Afrika – gdje veze s Moskvom datiraju još iz sovjetske ere – ostaje izazov jer Ukrajina nastoji proširiti raspon zemalja koje stoje iza nje.

Ministar je tijekom rata tri puta posjetio kontinent. Nastojao je suprotstaviti tamošnje ciljeve Ukrajine – za koje je rekao da uključuju suradnju u područjima kao što su obrazovanje, izgradnja i digitalizacija – s prisutnošću ruske plaćeničke skupine Wagner u Africi.





Za razliku od Rusije, mi želimo ulagati u Afriku ono što će biti od koristi i njima i nama, jer najveće rusko ulaganje u Africi je Wagner, rekao je Kuleba. “A ovo je ulaganje u (ne)sigurnost Afrike.”

Prošlomjesečno odbijanje Rusije da produži dogovor koji dopušta ukrajinskim žitaricama da napuste crnomorske luke također je teško pogodilo kontinent. Tijekom samita u Sankt Peterburgu u srpnju, afrički čelnici izvršili su pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da slijedi vlastiti plan za mir.

Kuleba je rekao da turski predsjednik Tayyip Erdogan, koji ima uravnotežene odnose između Moskve i Kijeva, ima najbolje šanse za oživljavanje dogovora postignutog uz posredovanje UN-a. “Mislim da neće biti pretjerano reći da je predsjednik Erdogan vjerojatno jedini čovjek na svijetu koji može uvjeriti predsjednika Putina da se vrati Inicijativi za crnomorsko žito”, rekao je.

Z. Meter: “Igrokaz” završava! Mršavi rezultati sastanka u Džedi. Zelenski odustao od povlačenja Rusa?

Komentari

komentar

You may also like