Medij: Ubrzava se ruski naftni zaokret u Aziju

Tokovi prema Indiji, Kini, Turskoj povećali su se na 2,39 milijuna barela dnevno

Preusmjeravanje ruskog izvoza sirove nafte u Aziju ubrzava se, a rekordne količine „crnog zlata“ idu tankerima prema lukama u azijskoj regiji. Potreba za zaokretom postaje sve veća kako se približava zabrana uvoza ruske nafte u Europsku uniju koja počinje 5. prosinca, a upravo je Europa ranije bila glavno izvozno tržište Moskve. O tome u ponedjeljak piše američka agencija Bloomberg.

Ovdje podsjećamo kako se zabrana uvoza odnosi na rusku naftu koja stiže tankerima, a ne i onu koja se dostavlja naftovodima, što je bio nužni kompromis za uvođenje 6. sankcijskog paketa EU protiv Rusije (odluke o sankcijama moraju se donijeti jednoglasno, kao i one o njihovom ukidanju) s obzirom na gotovo potpunu ovisnost pojedinih zemalja Unije o ruskoj nafti koja im najvećim dijelom stiže naftovodima.

Dvije trećine sirove nafte ukrcane na tankere u ruskim lukama sada idu prema Aziji. To se može usporediti s manje od dvije petine koliko je iznosilo u tjednima prije nego što je Vladimir Putin naredio svojim snagama da uđu u Ukrajinu u veljači ove godine, piše Bloomberg. Kina i Indija čine temeljni dio trgovine, a manje količine idu prema odredištima kao što su Šri Lanka i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Navedenom mjerom zabrane uvoza ruske nafte u EU obuhvatit će se zabrana transporta ruske nafte europskim tankerima, a također i zabrana osiguravajućim tvrtkama pružanje usluga osiguranja, kao i financiranja, certificiranja i brokerske usluge. Iznimke će biti samo za naftu kupljenu po cijeni nižoj od dogovorene gornje granice koju pripremaju zemlje G7.

Kako navodi Bloomberg i Ujedinjeno Kraljevstvo se priključilo tim sankcijama EU koje stupaju na snagu za 3 tjedna.

Ukupne isporuke iz Rusije pale su na najnižu razinu u tri tjedna od 2,9 milijuna barela dnevno u tjednu prije 11. studenog. Tako su prihodi Kremlja od nafte pali na najnižu točku od početka siječnja ove godine.





Istodobno, količina ruskih pomorskih isporuka u Kinu, Indiju i Tursku – te su tri zemlje postale najveći kupci preusmjerene ruske nafte – kao i tereta na brodovima koji nisu odlučili o krajnjem odredištu, popeo se na rekordnih 2,39 milijuna barela dnevno u četiri tjedna do 11. studenog.

Tankeri, koji se trenutno utovaruju u baltičkim lukama Primorsk i Ust-Luga, stići će do terminala u Kini ili Indiji nakon što EU zabrana osiguranja i drugih usluga stupi na snagu. Sav teret kupljen po cijeni iznad gornje granice, koja tek treba biti finalizirana, izgubit će osiguranje nakon 5. prosinca. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli su iznimke od pravila, puštajući prethodno kupljene pošiljke pod uvjetom da su isporučene prije 19. siječnja. Od EU se očekuje da učini isto, navodi Bloomberg.

Isporuke iz ruskih dalekoistočnih luka do kineskih uvoznih terminala dopremaju se u samo nekoliko dana, a ruta preko Crnog mora do Turske gotovo je jednako blizu. Međutim, pošiljke u Indiju s bilo kojeg od ruskih izvoznih terminala traju nekoliko tjedana, pa postoji veći rizik da će biti sankcionirane prije nego stignu na odredište, navodi američki medij.





Nije nikakva tajna da se ova sankcijska mjera, između ostalog, preciznije najviše uvodi iz razloga smanjenja prihoda za ruski vojni proračun. Kako u tom smislu navodi Bloomberg, prihodi Kremlja od carina na izvoz nafte pali su za 31 milijun dolara na 118 milijuna dolara u tjednu do 11. studenog, dok je četverotjedni prosječni prihod također pao za 4 milijuna dolara na 130 milijuna dolara.

 

Komentari

komentar

You may also like