Njemačka pokrenula projekt „Europski nebeski štit“

Više od 50 zemalja okupilo se u srijedu na marginama proširenog sastanka NATO saveza u Bruxellesu kako bi razgovarali o jačanju ukrajinske protuzračne obrane.

Međutim, danas se u tom istom smislu dogodilo nešto vrlo važno i za Europu. Prema navodima njemačkog medija Deutsche Welle (DW), Njemačka i još 14 zemalja NATO-a pokrenule su projekt stvaranja europskog sustava protuzračne obrane. Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i četrnaest njezinih kolega u Sjevernoatlantskom savezu u četvrtak, 13. listopada, potpisali su u Bruxellesu izjavu o namjerama o stvaranju Europskog nebeskog štita.

Prema riječima njemačke ministrice, cilj projekta je “zatvaranje rupa u protuzračnoj obrani” Europe. Ujedno je iznijela argumente da živimo u “prijetećim vremenima, povezanim s izazovima”.

U sklopu obrambenog projekta kojeg je pokrenuo Berlin, planira se kombinirati različite sustave protuzračne obrane namijenjene uništavanju balističkih, krstarećih projektila i borbenih bespilotnih letjelica. Među tim sustavima je i njemački IRIS-T SLM, koje je Njemačka nedavno isporučila Ukrajini.

Sam Bundeswehr još nije uveo te sustave u službu, napominje DW.

“Sada je važno brzo dobiti sustave Patriot, IRIS-T SLM i još naprednije sustave protuzračne obrane”, kazala je Lambrecht.





Kao sustav za presretanje projektila razmatra se i dalekometna američko-izraelska Strijela 3.

Zajedničku izjavu o namjerama potpisale su Njemačka, Velika Britanija, Slovačka, Norveška, Latvija, Mađarska, Bugarska, Belgija, Češka, Finska, Litva, Nizozemska, Rumunjska i Slovenija. Projektu se namjerava pridružiti i Estonija.

Kako podsjeća DW, njemački kancelar Olaf Scholz krajem kolovoza je stvaranje europskog sustava protuzračne obrane nazvao “sigurnosnom dobrobiti za cijelu Europu”, kao i jeftinijom i učinkovitijom alternativom, budući da, kako je tada objasnio, svaki od saveznika ne bi morali kupovati skupe visokosofisticirane sustave protuzračne obrane samo za sebe.





Komentari

komentar

You may also like