Uhićena tri kosovska policajca, nove napetosti između Srbije i Kosova

Srbija je priopćila da je u srijedu na teritoriju Srbije uhitila tri kosovska specijalca, dok Kosovo tvrdi da su policajci oteti, a taj incident bi umjesto očekivane deeskalacije na koju pozivaju SAD i EU mogao potaknuti nove napetosti između Beograda i Prištine u iščekivanju nastavka dijaloga, izvještava Hina.

Direktor vladina ureda za Kosovo Petar Petković priopćio je danas novinarima da su trojica pripadnika kosovske policije uhićena “u 12,38 i duboko na teritoriju Srbije, u selu Gnjilica u općini Raška”, ustvrdivši da srbijanski policajci “nogom nisu kročili na teritorij Kosova i Metohije i nisu prekršili nijedan međunarodni sporazum”. Uhićeni su, kako se navodi, osim automatskog oružja imali i opremu za promatranje, radio-veze i mape.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla, pak, kaže da su tri pripadnika pogranične policije “kidnapirana” na teritoriju Kosova, u pograničnom području na sjeveru, gdje su bili u ophodnji na ilegalnim putevima koje kriminalne skupine koriste za ilegalni prelazak i krijumčarenje.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je, po izvješću prištinskih medija, da su dužnosnici kosovske policije kidnapirani u Leposaviću, na sjeveru Kosova, gdje je nekad bila ilegalna ruta za krijuumčarenje, oko 300 metara unutar teritorija Kosova. Kurti je pozvao “međunarodne faktore da osude taj akt agresije Srbije”. On, prema izvješću RTK2, sumnja da ih je kidnapirala Vojska Srbije i da je to “osveta Srbije za jučerašnje uhićenje zloglasnog kriminalca” Miluna Milenkovića Luneta, koji predstavlja jednog od vođa organiziranog kriminala i šverca”.

Dužnosnik srbijanske vlade Petar Petković je na izvanrednoj konferenciji za medije istaknuo spremnost srpske strane da ponudi sve dokaze i da se “otvori i međunarodna straga”. On predlaže da “Britanci i Amerikanci pokažu njihove satelitske snimke” kako bi se dokazalo da pripadnici Specijalnih protuterorističkih postrojbi MUP-a (SAJ) nisu “ušli ni milimetar tamo” i da su tvrdnje o “kidnapiranju” samo “propaganda” albanske strane.

Današnji incident dolazi nakon prosvjeda krajem svibnja kojim su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije, preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4% posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali. U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i i više od 50 srpskih prosvjednika.





Kosovska policija potom je uhitila Srbina sa sjevera za kojeg kosovski ministar Xhelal Svecla tvrdi da je jedan od vođa kriminalne formacije “Civilna obrana” i kriminalnih skupina koje su godinama terorizirale građane, napadale pripadnike policije i institucije Kosova.

Srbija i Kosovo prihvatili su u veljači europski plan za normalizaciju odnosa koji podržavaju i SAD, a potom u ožujku u Ohridu i Aneks za implementaciju tog sporazuma, ali od toga trenutka napredak u dijalogu nije postignut zbog stalnih tenzija na sjeveru.

Beograd optužuje Prištinu da izbjegava provesti svoje obveze po ranijim sporazumima i inzistira na formiranju Zajednice srpskih općina, što od kosovskog premijera traže i SAD i EU.





Ured šefa eurodiplomacije Josepa Borrella pripremio je paket mjera protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija, za koje se smatra da nemaju političku volju poduzeti neophodne mjere za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, objavio je ranije danas Radio Slobodna Europa. Glasnogovornik EU-a Peter Stano je potvrdio danas da je Borrell podijelio s članicama EU “nacrt mjera koje treba primijeniti ako Kurti ne poduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija”.

Nove napetosti na sjeveru Kosova, Kurti predstavio plan za deeskalaciju

Komentari

komentar

You may also like