Orban: EU strategija prema Ukrajina počiva na 4 pretpostavke i sve su pogrešne

Europska unija treba novu strategiju o ratu u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve nisu djelovale, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban. “Potrebna je nova strategija koja bi trebala usredotočiti mirovne pregovore i izradu dobrog mirovnog prijedloga…umjesto pobjede u ratu”, rekao je Orban u govoru u Rumunjskoj, prenosi Reuters.

Orban, ponovno izabran za četvrti uzastopni mandat u travnju, ponovio je da će Mađarska – članica NATO-a – ostati izvan rata u susjednoj Ukrajini. Suočen je s najtežim izazovom otkako je preuzeo vlast 2010.- s dvoznamenkastom inflacijom, slabom forintom i još uvijek blokiranim sredstvima iz EU-a zbog sukoba s Bruxellesom. Orban je ranije najavio da Mađarska nije voljna podržati embargo EU-a ili ograničenja na uvoz ruskog plina jer bi to potkopalo mađarsko gospodarstvo koje 85% plina uvozi iz Rusije.

Ornan je u govoru naglasio da je zapadna strategija o Ukrajini izgrađena na četiri stupa:  da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizirati njezino vodstvo, da će sankcije više povrijediti Rusiju nego Europu i da će svijet bezuvjetno stati na stranu Europe. Orban tvrdi da je ova strategija propala jer su sve četiri pretpostavke pogrešne. Tvrdi da se vlade u Europi ruše “poput domina”, cijene energije su porasle i sada je potrebna nova strategija. “Sjedimo u automobilu koji ima probušene sve četiri gume: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način”, rekao je Orban. Rekao je da Ukrajina nikada neće dobiti rat na ovaj način “jednostavno zato što ruska vojska ima asimetričnu dominaciju”. Orban je također rekao da nema šanse za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. S obzirom da Rusija želi sigurnosna jamstva, ovaj se rat može okončati samo mirovnim pregovorima između Rusije i Amerike, rekao je.

Orban je rekao da prijetnja ekonomske recesije sada prijeti cijeloj Europi što predstavlja rizik i za mađarsko gospodarstvo. Analitičari predviđaju da će se rast BDP-a iduće godine usporiti na oko 2.5%. Svađa za oko milijardi eura iz fondova EU-a opteretila je forintu proteklih tjedana dok su ulagači prodavali valutu, prisiljavajući Orbanovu vladu da objavi korake za smanjenje proračunskog deficita i ukidanje višegodišnjih ograničenja cijena plina i cijene električne energije za kućanstva s većom potrošnjom. Orban je rekao da bi zadržavanje ograničenja cijena koštalo proračun preko 2 trilijuna forinti (5,15 milijardi dolara) samo ove godine. Europska komisija vjeruje da je novac iz EU ugrožen u Mađarskoj zbog, kako navode, korupcije u natječajima. Bruxelles je također zabrinut u pogledu mađarskog neovisnosti pravosuđa, slobode medija i rada nevladinih organizacija.

Komentari

komentar





You may also like