Parovi u kineskoj pokrajini Sečuan više nemaju ograničenja na broj djece

Parovi u kineskoj pokrajini Sečuan moći će imati onoliko djece koliko žele jer se vlada u Pekingu pokušavati uhvatiti se u koštac s opadajućim brojem stanovnika. Prošle je godine broj stanovnika u Kini pao je prvi put u 60 godina, piše BBC.

Desetljećima je zemlja održavala silom politiku jednog djeteta. Kontroverzna mjera, uvedena 1979., je ukinuta u 2016. Nakon toga se još više ublažavala, pa od 2021. parovi koji su u braku smiju imati maksimalno troje djece. Sada se u Sečuanu (regija od 80 milijuna ljudi na jugozapadu zemlje) potpuno ukida ograničenje, a novost je da će čak i nevjenčane osobe moći odgajati djecu. Ranije je postojala zabrana neudatim ženama da prijave rođenje. Obitelji koje su prekršile pravila bile su novčano kažnjene, a u nekim slučajevima i dobili otkaze.U kulturi koja je povijesno davala prednost dječacima u odnosu na djevojčice, politika je dovela i do prisilnih pobačaja.

No, ublažavanja koja su počela 2016. nisu uspjela zaustaviti pad nataliteta. Prvi put prošle godine u Kini broj umrlih je bio veći nego rođenih. Kineski predsjednik Xi Jinping postavio je povećanje nataliteta kao prioritet. Vlada je zasad ponudila porezne olakšice i bolju skrb za majke. Susjedne zemlje, kao npr. Japan i Južna Koreja, također se suočavaju s padom nataliteta i starenjem stanovništva. Japanski premijer kaže da je zbog toga njegova zemlja već “na rubu toga da ne može funkcionirati kao društvo”.

Komentari

komentar

You may also like