Povuci-potegni: Pentagon još neće povući vojsku iz Nigera

Nije donesena odluka o povlačenju američkih snaga iz Nigera, rekao je sinoć glasnogovornik Pentagona. “U ovoj fazi nisu donesene nikakve odluke o kretanju američkih snaga”, odgovorio je general Pat Ryder novinarima na pitanje o budućnosti američkih trupa u toj zapadnoafričkoj zemlji, prenosi AA.

Njegove su primjedbe uslijedile dan nakon što je Niger rekao da će SAD iznijeti plan za “povlačenje” svojih vojnika iz zemlje. “Pa, vidio sam taj članak… stvarno nemam ništa za reći o tome. Koliko ja znam, u ovom trenutku i dalje traju rasprave”, dodao je Ryder.

Prosvjednici tijekom državnog udara 2023. mašu ruskim zastavama

Niger proglasio američku vojnu prisutnost “ilegalnom”

Niger je raskinuo svoj dugogodišnji vojni sporazum s Washingtonom početkom ožujka, proglasivši prisutnost svih 1000 američkih vojnika i izvođača “ilegalnim”. Glasnogovornik nigerske vlade Amadou Abdramane rekao je da vlada smatra prisutnost američkih trupa na teritoriju Nigera nezakonitom jer “nije demokratski odobrena i nameće nepovoljne uvjete Nigeru, posebno u smislu nedostatka transparentnosti vojnih aktivnosti”. Za vrijeme prethodnih vlada u Nigeru, američke trupe obučavale su nigerske snage za borbu protiv terorizma.

U pozadini je, naravno, strateška igra u koju su uključeni Iran i Rusija. Više o suradnji Nigera i Irana oko nuklearnog goriva ovdje. Više u ruskom utjecaju u Nigeru ovdje.

Biden slabi američku globalnu moć: ‘Strašilo kojeg se gladne ptice više ne boje’





Komentari

komentar

You may also like