Rusija i službeno priznala da je sukob u Ukrajini zapravo ‘rat’

Po prvi put Kremlj je sukob u Ukrajini nazvao “ratom”. Predsjednički glasnogovornik Dmitrij Peskov priznao je to u intervjuu za vodeće ruske novine, koristeći riječ koja je postala nezakonita nakon invazije na Ukrajinu prije dvije godine.

Do sada je Kremlj odbijao nazvati sukob s Ukrajinom “ratom”, umjesto toga nazivajući ga “Specijalnom vojnom operacijom” (SVO na ruskom). Ruskim novinarima zabranjeno je korištenje riječi “rat” i “invazija”, a oni koje bi sud proglasio krivima za korištenje ovih pojmova mogli su u zatvor na maksimalnih 15 godina iza rešetaka zbog širenja “lažnih” vijesti o vojsci.

Govoreći za državni medij Argumenti i Fakt, čini se da je Peskov promijenio službeni stav, navodeći da je Rusija sada u ratu. “Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim se ova klika formirala i kolektivni Zapad je postao sudionik u tome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat”, rekao je glasnogovornik Kremlja. “Uvjeren sam u to. Svatko bi to trebao shvatiti kako bi prikupio unutarnju snagu”.

Do sada se zbog pojma “rat” išlo u zatvor: Što je iza ove promjene?

S obzirom da Kremlj jako pazi na službenu retoriku, često do razina nijansi, valja se zapitati što se sprema iza ove promjene i uvođenja pojma koji se do sada cenzurirao prijetnjom zatvorom. Možda neki značajan dekret, mjera ili novi val mobilizacije?

U istom intervjuu Peskov je izjavio da je Moskva odlučna osigurati da Ukrajina ne može ugroziti sigurnost ruskih građana, navodeći da mora “osloboditi” teritorije koje je Rusija nezakonito anektirala krajem 2022. godine.

U prošlosti je i sam predsjednik Vladimir Putin povremeno koristio riječ “rat” kako bi opisao stanje odnosa između Rusije i kolektivnog Zapada, ali nikada direktno opisujući stanje u Ukrajini. Dapače, jasno se radio dihotomiju između “rata” koji vodi zapad i “specijalne vojne operacije” koju vodi Rusija. “Već devet godina naš protivnik, neprijatelj naše nacije, vodi rat protiv ovih ljudi. Često se govori i čuje da je Rusija započela nekakav rat. Ne! Rusija uz pomoć specijalne vojne operacije pokušava zaustavite ovaj rat koji se vodi protiv nas”, rekao je Putin u ožujku 2023.





Dmitrij Peskov, Foto: Kremlj / Guliver Image

Macronove izjave

Eskalacija retorike dolazi nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron na summitu u Parizu u veljači rekao da NATO mora biti spreman za slanje trupa u Ukrajinu, iako nije rekao da će takve trupe biti raspoređene u skorije vrijeme ili da bi trupe bile išta drugo osim trenera ukrajinskih vojnika. Kremlj je bijesno odgovorio na Macronove izjave, rekavši da Macron riskira izazivanje trećeg svjetskog rata ako NATO trupe uđu u bitku.

Podjela unutar NATO-a o slanju vojnika u Ukrajinu: General spominje 60 000 vojnika





Komentari

komentar

You may also like