SAD tvrdi da je predan obrani Japana: Čak i nuklearnim oružjem

Sjedinjene Države ponovno potvrđuju svoju odlučnost da zaštite Japan, uključujući i uz korištenje nuklearnog oružja, rekli su američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida u zajedničkoj izjavi.

“Predsjednik Biden ponovio je nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država obrani Japana prema “Članku 5.” američko-japanskog ugovora, što podrazumjeva korištenje svih američkih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearne sposobnosti”, piše u zajedničkom dokumentu, objavljenom nakon njihova sastanka u Washingtonu.

Wikimedia Commons

Sporni otoci

Odredba kaže da svaka od strana svaku vojnu agresiju protiv saveznika doživljava kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti i zadržava pravo odgovoriti u skladu s odredbama svog ustava. U dokumentu se ističe da je, sa stajališta Washingtona, članak  primjenjiv na otočje Senkaku (Kinezi ih zovu otočje Diaoyudao), skupinu otoka u Istočnom kineskom moru oko koje se spore Peking i Tokio.

Sporno područje je pod upravom Japana od 1972. Dokument objavljen nakon ovog zadnje američko-japanskog sastanka također proglašava “snažno protivljenje bilo kakvim pokušajima Narodne Republike Kine (NR Kina) da jednostrano promijeni status quo silom ili prisilom u Istočnom kineskom moru”.

Japan se spori i s Rusijom oko južnih Kurilskih otoka još od Drugog svjetskog rata, a kontrolu a otocima održava Rusija.

Pacifistički Japan najavljuje modernizaciju vojske bez presedana: Postaje treći na svijetu po ulaganjima u vojsku





Komentari

komentar





You may also like