Sirijska vojska ubrzano napreduje u regiji Idlib, otpor islamista i dalje snažan

Sirijska vojska stigla je na 4 kilometra od grada Sarakib, još jednog snažnog uporišta islamističkih snaga u sjevero-zapadnoj regiji Idlib.

Podsjećamo kako vladine snage trenutačno provode veliku vojnu operaciju na jugoistoku te regije, kao i na zapadu i jugo-zapadu susjedne regije Aleppo, s ciljem protjerivanja radikalnih oružanih organizacija i uspostave ustavno-pravnog poretka, kao i osiguranja ključnih prometnih smjerova koji te djelove Sirije povezuju s glavnim gradom Damaskom i jugom zemlje.

Sada je sirijska vojska pokrenula operaciju u novom smijeru u regiji Idlib – prema gradu Sarakibu, smještenom 13 kilometara istočno od regionalnog središta, grada Idliba. Već ranije ovladala je i drugim velikim uporištem islamističkih snaga, gradom Maarat al-Numan, protjeravši borce najjače islamističke organizacije „Hayat Tahrir ash-Sham“. U taj su grad jučer ušle postrojbe generala Suheila Al-Hassana, koji predvodi sirijsku 25. diviziju, ranije poznatu kao „Tigrovi“. Islamisti su u gradu ostavili bombaše-samoubojice, a tijekom čišćenja grada jedan od njih se raznio eksplozivom pričemu je poginulo nekoliko specijalaca 25. divizije. Inače, Maarat al-Numan smješten je 33 kilometra od Idliba. Navedene postrojbe sirijske vojske, uz dodatne snage 4. i 7. mehanizirane divizije u prošla 24 sata oslobodile su i niz manjih naselja: Ali Halban, Jarada, Qahiria, Han al-Sabil i td.

Sinoć su se vodile intenzivne borbe za naselje Maar Debsah, smješteno na prometnici M-5 koja povezuje Damask i Aleppo. Pobunjenici su u dva navrata protunapadima pokušavali odbaciti sirijske vojnike, od čega je prvi pokušaj bio djelomično uspješan, dok je drugi propao. Ovo mjesto sada je potpuno oslobođeno i od jutra, 30. siječnja, nalazi se pod nadzorom vladinih snaga.

 

Komentari

komentar





You may also like