Španjolska ministrica poziva na podizanje optužnice protiv Netanyahua pred Međunarodnim kaznenim sudom

Španjolska ministrica za socijalna prava Ione Belarra pozvala je na podizanje optužnice protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) u Haagu zbog izraelskih zračnih napada u Pojasu Gaze, javlja dpa.

U videu objavljenom na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, ljevičarska ministrica je rekla da se to odnosi i na ljude odgovorne za bombardiranje u kojem  je ubijeno tisuće stanovnika Gaze.

Ministrica iz stranke Unidas Podemos, koalicijskog partnera premijera Pedra Sáncheza, pozvala je europske države da prekinu diplomatske odnose s Izraelom te da Izraelu uvedu ekonomske sankcije i embargo na oružje.

Premijer Pedro Sánchez iz Španjolske socijalističke radničke stranke PSOE izjasnio se za prekid vatre u ratu između islamističkog ekstremističkog pokreta Hamas i Izraela, kao i za diplomatsko rješenje sukoba.

Naoružani pripadnici Hamasa izveli su 7. listopada teroristički napad u kojem je u Izraelu poginulo više od 1400 ljudi. Izrael je odgovorio bombardiranjem Pojasa Gaze s namjerom da uništi Hamas.

Sánchez je također branio šefa UN-a Antónija Guterresa, nakon što je Izrael od njega zatražio da odstupi s dužnosti glavnog tajnika optuživši da za pristranost kad je u pitanju Hamas.





Kritike španjolske vlade protiv izraelske vojne ofenzive u Pojasu Gaze izazvale su prije nekoliko dana spor između dviju zemalja. Izraelsko veleposlanstvo u Madridu objavilo je priopćenje u kojem stoji da su se “određeni članovi španjolske vlade odlučili prikloniti ovom terorizmu nalik IS-u (Islamskoj državi).”

Između ostalog veleposlanstvo je govorilo o “apsolutno nemoralnim izjavama koje ugrožavaju sigurnost židovskih zajednica u Španjolskoj”, ne navodeći, međutim, izrijekom ministricu Belarru.

Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija; „Ankara neće dozvoliti ubijanje djece u Gazi“





 

Komentari

komentar

You may also like