(Video) Kinezi testirali nadzvučnu raketu protiv koje nama zaštite

Kina je 9. kolovoza objavila vijest o uspješnom testiranju svoje nadzvučne rakete, sposobne nositi konvencionalnu i nuklearnu bojnu glavu, koja može probiti bilo koje i bilo čije postojeće sustave protuzračne obrane.

Kineska Akademija za zračno-svemirsku aerodinamiku (China Academy of Aerospace Aerodynamics – CAAA) izvijestila je danas o provedbi testiranja nadzvučne rakete na sjevero-zapadu Kine prošloga petka, i dostavila o tome fotografije.

Najnovija kineska raketa „Starry Sky-2″ („Zvjezdano nebo“) izrađena je pomoću tehnologije, poznate kao waverider. Raketa je u zraku izvršila niz manevara, a tijekom leta dostignula je brzinu od 6 Macha, ili 7344 km/h, objavila je CAAA. Testiranje je proglašeno „potpuno uspješnim“, a CAAA nije priopćila u koje se svrhe raketu planira koristiti, ograničavajući se samo na komentar o tome, kako nadzvučne tehnologije mogu omogućiti razvoj kineske zračno-svemirske industrije.

Raketa može nositi konvencionalnu i atomsku bojnu glavu, i sposobna je probiti najsuvremenije sustave proturaketne obrane koji danas postoje u svijetu. Raketa se još uvijek nalazi u razvojnoj fazi i vjerojatno će trebati još nekoliko godina do početka serijske proizvodnje.

Već je ranije zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva (United States Strategic Command),   John Hyten u kongresnom Odboru za oružane snage izjavio, kako su SAD jako osjetljive na eventualne napade s pomoću nadzvučnih raketa i da se trebaju oslanjati na nuklearno obuzdavanje.  Dvojica američkih senatora 24. svibnja objavili su zakonski prijedlog o integriranoj protuzračnoj obrani S. 2980, koji je nakon dvaju čitanja upućen senatskom Odboru za oružane snage.  Njime se predlažu nove aktivnosti za ubrzanje modernizacije zaštite od nadzvučnih raketa. Senatori su, pozivajući se na stavove visokih vojnih službenika, upozorili, kako Kina i Rusija razvijaju nove tehnologije, između ostalog i nadzvučne rakete, koje iz temelja mogu promijeniti stanje u vojnoj sferi.

I svakako su u pravu: ukoliko dođe do serijske proizvodnje takvih raketa, pod ugrozom se mogu naći čitave svjetske pomorske flote, prije svega nosači zrakoplova, ali, naravno,  i  teritoriji protivničkih država. Međutim, ovdje isto tako treba kazati kako niti Amerikanci ne miruju po pitanju razvoja takvog oružja. Sredinom travnja, svega mjesec dana nakon čuvenog Putinovog govora o završetku ruskog razvoja nadzvučnih oružja, prije svega rakete Kinzhal, američka korporacija Lockheed Martin objavila je kako je dobila ugovor na iznos od 928 milijuna dolara za razvoj nedzvučne rakete za američke zračne snage, namjenjene suprostavljanju sustavima kineske i ruske proturaketne obrane.
Ako se dublje razmisli, ravnoteža snaga i u tom ubojitom oružju budućnosti, poput danas klasičnog atomskog naoružanja kroz postojeće nuklearne „trijade“, bit će opet najbolje jamstvo i suzdržavajući čimbenik za eventualni početak globalnog tj. novog Trećeg svjetskog rata, koji bi imao za posljedicu brisanje života na Zemlji. Naravno, od takve nove psihoze i „ravnoteže straha“, najviše će profitirati vojno-industrijski kompleksi i s njima povezani politički i gospodarski interesi sila koje takva oružja budu razvijale.

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like